MZV slaví další úspěch ČR před Soudním dvorem EU, Komise Česku vrátí 939 tisíc korun

28.06.2020 10:24

Evropská komise rozhodla, že ČR vrátí zpět částku 35 109 eur (zhruba 939 tisíc korun), jejíž zaplacení Česku dříve uložila jako tzv. finanční korekci za údajné nedostatky systému kontrol v zemědělství.

MZV slaví další úspěch ČR před Soudním dvorem EU, Komise Česku vrátí 939 tisíc korun
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Jde o další úspěch ČR, kterou u soudu zastupuje náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Již na konci loňského roku rozhodl Tribunál Soudního dvora EU o navrácení 151 116 euro (cca 4 miliony korun), a to rovněž ve sporu o zemědělské fondy.

Česká republika napadla rozhodnutí Evropské komise, které vytýkalo nesprávnou návaznost kontrol v zemědělství (věc T-8/20 ČR v. Komise). Již na základě podané žaloby Komise uznala své pochybení a rozhodla o vrácení sporných prostředků. „Požadavkům ČR bylo v plném rozsahu vyhověno, Komise uznala svou chybu a nemuselo tak ani dojít na rozsudek Tribunálu. Jde o výsledek našich úspěšných aktivit před Soudním dvorem EU,“ vysvětlil vládní zmocněnec Martin Smolek.

Součástí tohoto rozhodnutí je zároveň vrácení 151 116 eur (cca 4 milionů korun), které Česko získalo zpět na základě úspěchu ve věci T-509/18 ČR v. Komise, v níž byl vynesen rozsudek 19. prosince 2019. Spor se rovněž týkal kontrol v zemědělství, které jsou prováděny přímo na místě různými kontrolními orgány.

Další informace jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…