Majetkový úřad reaguje na anonym pracovníků o údajné šikaně

12.11.2015 17:47

Reakce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na anonymní dopis, který došel do redakcí médií:

Majetkový úřad reaguje na anonym pracovníků o údajné šikaně
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Jde o reakci na TENTO DOPIS.

Jedná se o zcela nepravdivý anonymní útok, který nemá žádné reálné základy a je plný naprostých nesmyslů. Generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu od svého nástupu začala důsledně uplatňovat principy transparentnosti a hospodárnosti při nakládání se státním majetkem. Byla přijata řada protikorupčních opatření, například zrušení dlouholeté praxe stanovování cen u přímých prodejů majetku samotnými úředníky, a opatření k větší transparentnosti veřejných zakázek.

Výsledkem této práce je zvýšení příjmů do státního rozpočtu za leden až září meziročně o 257 mil. Kč a výrazná úspora výdajů v mnoha oblastech činnosti úřadu, meziročně bylo jen za leden až září dosaženo poklesu výdajů o 108 milionů korun. Úspor bylo dosaženo například vypovězením nevýhodných a předražených smluv na IT systémy, které byly duplicitní, nebo nebyly naplněny daty. Také například jen na ostraze byly platby sníženy o 2 miliony korun za rok. Tyto pro stát uspořené částky samozřejmě musí někomu chybět a v této oblasti je třeba hledat autory takových anonymních dopisů. Dále byly spuštěny audity výdajů z minulosti a již bylo podáno několik trestních oznámení a další mohou následovat.

Jedním z trestních oznámení, které byly podány, bylo trestní oznámení na průběh zakázky Kácení a ořez stromů na ÚP Brno. Toto trestní oznámení podala GŘ Arajmu osobně na základě provedené vnitřní kontroly a žádá v něm o prošetření podezření na porušení povinností v průběhu zadávání této veřejné zakázky. S orgány činnými v trestním řízení v současnosti ve všech případech plně spolupracujeme. Autor takových anonymních oznámení pravděpodobně může mít strach z probíhajících trestních řízení.

Je také zajímavé, že anonymní podání přichází v době, kdy generální ředitelka Arajmu odmítla vypsat více než 10 veřejných zakázek v oblasti IT.  

Generální ředitelka Arajmu po všech zaměstnancích úřadu požaduje správné plnění jejich povinností. Za celou dobu svého působení v čele úřadu odvolala z funkce pouze dva pracovníky a i tito dva pracovníci stále na ÚZSVM působí na jiné pozici. 

Co se týče služebního zákona – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nespadá pod služební zákon, proto ani nemůže vypisovat výběrová řízení podle služebního zákona. Na všechna volná pracovní místa na ÚZSVM jsou vypisována otevřená a transparentní výběrová řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …