Majetkový úřad uhájil v loňském roce státu rekordní sumu ve stovkách miliard

31.01.2017 10:40

Rekordních 354 miliard korun v loňském roce státu uhájili právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v majetkových sporech. Zároveň ÚZSVM v roce 2016 uzavřel historicky nejvyšší počet dohod o převzetí sporů vedených organizačními složkami státu.

Majetkový úřad uhájil v loňském roce státu rekordní sumu ve stovkách miliard
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„V loňském roce jsme státu uhájili rekordních 354 miliard korun,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Požádala jsem ostatní organizační složky státu, aby v soudních sporech využívaly náš úřad a naše kvalifikované právní zástupce a neplatily zbytečné výdaje za drahé externí právní kanceláře. Jsem velmi potěšena, že se nám v této oblasti tolik daří a naši právní zástupci dosahují vynikajících úspěchů,“ dodala Kateřina Arajmu.  

ÚZSVM v loňském roce řešil více než 10 tisíc právních jednání. Nejvýznamnějším co do zachráněné částky bylo vítězství právních zástupců ÚZSVM ve sporu o určení pravosti platebních příkazů v hodnotě přes 336 miliard, které se měly týkat poradenství k výstavbě dálnic údajně podepsané někdejším federálním ministrem financí začátkem 90. let. Mezi dalšími výraznými úspěchy ÚZSVM je například uhájení 3,5 miliardy korun před provozovateli fotovoltaických elektráren, 1,3 miliardy korun v soudním sporu se společností TH’ system a.s. nebo jeden ze sporů s Casinem Kartáč, ve kterém právní zástupci ÚZSVM uhájili 567 milionů korun. Zajímavým případem byl také úspěch u odvolacího soudu ve sporu se společností LUKOIL Aviation Czech v celkovém peněžním plnění 27,5 milionu korun. 

ÚZSVM v loňském roce převzal rekordních 1 451 právních jednání od jiných organizačních složek státu. Jedná se o 580 dohod více než v roce 2015, což představuje nárůst o 66,6 %. Oproti roku 2014 došlo k nárůstu dokonce o 1 085 předaných případů, tedy o 296 %. Mezi nejčastěji zastupované úřady patří Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo financí a Státní pozemkový úřad. Majetkoprávní spory ÚZSVM zastupuje vlastními zaměstnanci, eliminuje se tak najímání externích advokátů státní správou.

 Informace a statistiky o právních jednáních zveřejnil ÚZSVM také v novém informačním materiálu Mapa soudních sporů (ke stažení zde).

Dohodnutá jednání s organizačními složkami státu

cid:image001.png@01D27AF3.9F3B9750

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…