Maloobchodní tržby byly ovlivněny nižším počtem pracovních dní

05.09.2016 10:12

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v červenci reálně meziměsíčně o 0,2 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,1 %, bez očištění o 1,6 %. Vývoj tržeb byl ovlivněn také nižším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

Maloobchodní tržby byly ovlivněny nižším počtem pracovních dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily v červencireálně meziměsíčně o 0,2 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,1 %, v tom za nepotravinářské zboží o 8,0 %, pohonné hmoty o 6,2 % a potraviny o 2,1 %. Neočištěné tržby se v maloobchodě zvýšily meziročně o 1,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 3,0 % a pohonné hmoty o 2,2 %, naopak za potraviny klesly o 0,2 %. Meziroční vývoj tržeb bez očištění byl ovlivněn rozdílným počtem pracovních dní, kterých bylo v červenci 2016 o tři méně než ve stejném měsíci 2015.

Nejvyšší tempo růstu zaznamenal internetový a zásilkový prodej (o 19,8 %). Tržby rostly rovněž ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost (o 6,2 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 5,7 %) a s oděvy a obuví (o 3,1 %). Naopak v prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím tržby klesly o 4,5 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 3,7 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby snížily o 2,6 %, v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby stagnovaly.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 98,1 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, potravin, počítačového a komunikačního zařízení a výrobků pro domácnost. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s oděvy a obuví, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčněo 1,7 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 4,7 %. Neočištěné tržby se snížily meziročněo 4,8 %, přitom za opravy klesly o 7,0 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 4,3 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications/news-releases).

_______________________

Poznámky:
Data za měsíce duben až červen 2016 byla v souladu s politikou revizí ČSÚ revidována, za červenec 2016 jsou předběžná; definitivní údaje za všechny měsíce roku 2016 budou známy nejpozději v červnu 2017.

Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Ing. Marie Boušková, tel. 274052935, e-mail: marie.bouskova@czso.cz
Kontaktní osoba: Ing. Jana Gotvaldová, tel. 274052691, e-mail: jana.gotvaldova@czso.cz 
Metoda získání dat: přímé zjišťování ČSÚ SP1-12
Termín ukončení sběru dat: 26. 8. 2016
Termín ukončení zpracování: 31. 8. 2016
Navazující výstupy: Bazické a meziroční indexy od roku 2000, resp. od r. 2001 jsou k dispozici v časových řadách (https://www.czso.cz/csu/czso/mesicni_indexy_trzeb_obchod_pohostinstvi_ubytovani_casove_rady).
Termín zveřejnění další RI: 6. 10. 2016

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…