Malý Berlín? V Praze 7 vzniká nová kulturní čtvrť, informuje Institut plánování a rozvoje

03.03.2016 8:35

Praha 7 spolu s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy dnes podepsala memorandum o spolupráci na vzniku kulturní a kreativní čtvrti. Projekt Art District 7 vytvoří podmínky pro lepší spolupráci mezi radnicí a kulturními institucemi, přiláká nové návštěvníky a podpoří lokální ohniska kreativity.

Malý Berlín? V Praze 7 vzniká nová kulturní čtvrť, informuje Institut plánování a rozvoje
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Národní galerie, Akademie výtvarných umění, DOX, Národní technické muzeum, Bio OKO nebo Jatka 78. Díky přítomnosti důležitých kulturních institucí a projektů jsou Holešovice a Letná patrně nejvýznamnějším místem současné živé kultury v Praze s velkým množstvím galerií, divadel, kreativních studií, hudebních klubů a aktivních obyvatel.  

Projekt Art District 7 staví na již existujícím podhoubí s cílem vybudovat živou kulturní a kreativní čtvrť:  „V Praze 7 je velmi silné kulturní prostředí. Naším cílem je podporovat přirozený rozvoj tohoto fenoménu a vytvářet vhodné podmínky pro to, aby naše městská část dokázala plnit roli kulturního centra Prahy. Jsem velice rád, že můžeme v této věci využít zkušeností a pomoci odborníků z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

„Za přímé účasti zdejších kulturních institucí a aktérů chceme zlepšit propagaci akcí pořádaných v Praze 7, vytvořit jednotný kulturní program celé čtvrti, vydávat kulturní a turistické průvodce. V ulicích zřídíme nové rozcestníky, budeme podporovat větší spolupráci umělců s místními školami a v neposlední řadě také připravíme strategický plán rozvoje kultury,“ dodává radní pro oblast kultury a sousedských vztahů Hana Třeštíková.        

Kreuzberg, Williamsburg, Letná?

V první fázi společné práce odborníci z IPR Praha vytvoří analýzy potenciálu kulturních a uměleckých subjektů na Praze 7 sloužící k identifikaci příležitostí rozvoje kreativní čtvrti. Následně navrhnou pilotní model fungování.

Kulturu bychom si měli v Praze hýčkat. Existuje totiž přímá souvislost mezi hustými koncentracemi kultury a růstem městských ekonomik,“ uvádí ředitel IPR Praha Petr Hlaváček. „Praha 7 má potenciál přilákat zahraniční turisty, odlehčit přeplněnému centru, a celkově posílit image Prahy jako evropské kulturní metropole,“ dodává.

Část města, která se profiluje jako kulturní či kreativní, najdeme ve většině světových metropolí – od newyorského Williamsburgu po berlínský Kreuzberg. Potenciálu Prahy je vedle Berlína blízký také kupříkladu vídeňský MuseumsQuartier, rozsáhlý umělecký a muzejní komplex v areálu bývalých císařských stájí. Sídlí zde několik muzeí moderního umění, najdeme zde moderní výstavní sály, každoročně se zde pořádají krátkodobé festivaly a další události.

Art District 7 není jediným příkladem podpory rozvoje kultury v jednotlivých pražských lokalitách. V lednu tohoto roku zadali radní z pražského magistrátu Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, aby vypracoval koncepci, jak by mohl fungovat kreativní klastr v  opuštěných radničních domech na Staroměstském náměstí. Oba projekty vychází z aktualizace Strategického plánu hl. m. Prahy. Ta ve své analytické části poukazuje na skutečnost, že hlavní město nedostatečně využívá svůj kulturní a kreativní potenciál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …