Masarykova univerzita: Online konference bude reflexí k vývoji a důsledkům současné epidemie

06.05.2021 12:39

Jaká byla celospolečenská zodpovědnost Masarykovy univerzity a jakým způsobem se univerzita zapojila do pomoci České republice? Také o tom budou diskutovat vědci a odborníci z Masarykovy univerzity v rámci online konference Science for society, která se uskuteční ve středu 12. května 2021.

Masarykova univerzita: Online konference bude reflexí k vývoji a důsledkům současné epidemie
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Pandemie koronaviru působí ve světě již více než rok a za tu dobu vyvolala celou řadu otazníků a to jak v oblasti zdraví člověka, tak v dalších segmentech lidské společnosti.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Jaký měla a ještě bude mít dopad na život lidí a jaký bude její další vývoj? Jaká byla celospolečenská zodpovědnost Masarykovy univerzity a jakým způsobem se univerzita zapojila do pomoci České republice? Také o tom budou diskutovat vědci a odborníci z Masarykovy univerzity v rámci online konference Science for society, která se uskuteční ve středu 12. května 2021.

Celodenní online konferenci zahájí rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš v 9.30 hodin, moderátorem dne bude redaktor České televize Daniel Stach. Na něj naváže svým vystoupením ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. V dopoledním bloku věnovaném biomedicínským aspektům pandemie vystoupí řada odborníků, mj. virolog a výzkumník CEITEC MU Pavel Plevka s tématem „Co zjistíme pomocí PCR a sekvenace virového genomu“, dále Filip Pardy, rovněž z CEITEC MU, který bude mluvit o vakcinaci proti koronaviru. O perspektivách řešení v oblasti zdravotních aspektů bude informovat přednosta Kliniky infekčních chorob LF MU a FN Brno Petr Husa.

„Online konference Masarykovy univerzity je dalším aktivním příspěvkem naší univerzity do společenské diskuse k tématu, které se dotýká každého z nás. Přednášející z Masarykovy univerzity a další hosté se budou z různých hledisek zamýšlet nad dopady pandemie: od vlivů na lidské zdraví, přes společenské dopady po legislativní a ekonomické aspekty," uvedl rektor MU Martin Bareš.

„Chceme představit práci našich odborníků i pozvaných hostů a diskutovat, jak se akademická sféra zapojila do řešení zdravotnických i sociálních aspektů, kterým je společnost vystavená v době koronavirové krize. Ve dvou blocích proto představíme obě tato témata v přednáškách jednotlivých odborníků i v jejich následné diskuzi u pomyslného kulatého stolu,“ přiblížila konferenci prorektorka pro výzkum a doktorské studium MU Šárka Pospíšilová.

Tématem odpoledního bloku jsou společenské a ekonomické aspekty pandemie, kde bude vystupovat mj. náměstek MŠMT pro sekci vysokého školství, vědy a výzkumu Pavel Doleček a další.

Každý blok bude ukončen krátkou panelovou diskusí. Přesný program a veškeré informace naleznete ZDE.

Online konference bude přenášena prostřednictvím facebookového profilu Masarykovy univerzity, kanálu YouTube a webových stránek konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…