Masarykova univerzita: Plynárenství v kontextu války na Ukrajině

16.05.2022 10:29 | Tisková zpráva

Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity se konala přednáška výkonné ředitelky Českého plynárenského svazu Lenky Kovačovské s názvem Plynárenství v kontextu války na Ukrajině.

Masarykova univerzita: Plynárenství v kontextu války na Ukrajině
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Přednáška se věnovala výzvám, kterým je v současné době plynárenství vystaveno v důsledku války na Ukrajině. Hlavní úkoly české vlády jsou podle Kovačovské jasné – naplnit zásobníky zemního plynu na 80 až 90 procent a snížit závislost na ruském plynu.

V úvodu svého vystoupení Lenka Kovačovská poukázala na to, že na ruském zemním plynu je ale aktuálně závislá celá Evropa. „Rusko je jeho největším dovozcem do evropských zemí. Má podíl 40 procent na trhu,“ uvedla s tím, že ruský útok na Ukrajinu totálně změnil hru a podmínky na trhu.

Upozornila také, že ještě loni začátkem roku byly ceny zemního plynu poměrně nízké. „V létě však začaly ceny růst a zdražila kvůli tomu i elektřina. Navíc se některé zásobníky plynu v Evropě přestaly loni v létě plnit. Pokud nejsou dostatečně naplněné, vede to k nervozitě na trhu a následně pak ke zvyšování cen plynu,“ zdůraznila výkonná ředitelka.

Podle ní by se letos měly zásobníky plynu v ČR naplnit na 80 procent a příští rok na 90 procent. „To je úkol vlády premiéra Fialy. Chválím ho za to, že jel v těchto dnech do Německa, které je naším největším partnerem, vyjednávat o dodávkách plynu. V případě přerušení dodávek plynu z Ruska bude totiž nutná evropská solidarita. Ta spočívá v tom, že sousední státy mají povinnost pomoci zemi, v níž by silně poklesly zásoby plynu,“ vysvětlila Lenka Kovačovská.

Česká vláda také podle ní musí udělat politické rozhodnutí, v jehož důsledku se sníží závislost státu na ruském zemním plynu. „Evropa teď bude maximálně podporovat budování plynárenské infrastruktury. V ČR se už několik let podporuje třeba výroba biometanu z kejdy. Biometan se pak používá k vytápění a výrobě elektřiny nebo k pohonu traktorů či kombajnů. V poslední dekádě se také masivně investovalo do výroby bioplynu z biologicky rozložitelného odpadu,“ upřesnila.

Pomocí elektrolýzy se vyrábí i tzv. zelený vodík, který se dá využít třeba jako palivo v meziměstské dopravě nebo při výrobě elektřiny. A nová plynárenská infrastruktura se buduje s tím, že bude schopná skladovat právě i vodík. „Stimuluje se také těžba zemního plynu na jižní Moravě, kde jej nyní Moravské naftové doly těží maximální množství,“ dodala Lenka Kovačovská.

Přestože Mezinárodní energetická agentura doporučila snížit závislost zemí na plynu obecně, v podmínkách České republiky není podle Kovačovské možné nahradit zemní plyn jinou energetickou surovinou na několik následujících dekád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…