Masarykova univerzita: Student z Moldávie se v Brně učí vytvářet počítačové hry

13.01.2023 22:11 | Tisková zpráva

Na českých vysokých školách může díky vládním stipendiím určeným na podporu studentů z rozvojových zemí každý rok studovat deset Moldavců. Tuto šanci dostal i Andrei Burlac, který chodí na Fakultu informatiky MU.

Masarykova univerzita: Student z Moldávie se v Brně učí vytvářet počítačové hry
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Získat šanci studovat v Česku a také získat stipendium na pokrytí nákladů na studium a život byl náročný, rok a půl dlouhý proces. Andreie nejdřív čekalo výběrové řízení a pohovor na ambasádě, pak potřeboval získat souhlas od českého ministerstva školství a teprve poté přišlo na řadu přijímací řízení na Masarykovu univerzitu. 

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Námaha se však vyplatila a Andrei loni v září nastoupil na fakultu informatiky do navazujícího magisterského programu Visual Informatics se specializací na vývoj počítačových her. Aby byl vůbec schopný studovat a komunikovat v angličtině, několik měsíců před příjezdem do Česka musel chodit na jazykové kurzy.

„Bylo to velmi náročné období a velká dřina, ale měl jsem silnou motivaci. Do Česka jsem se chtěl přestěhovat hlavně kvůli tomu, že mě lákala práce v oblasti IT. Brno je ideální místo, kde začít. Je tu spousta IT společností a také velká mezinárodní komunita studentů,“ vysvětluje student, proč si vybral Brno.

Ve škole děláme cool věci

I po příchodu na MU však musel zabrat. Neměl totiž bakalářské vzdělání z IT, ale z ekonomie a kybernetiky. První dva semestry na fakultě informatiky tak pro něj byly náročné a řadu věcí musel sám dostudovat.

Matematické a programovací předměty proto nepatří mezi jeho nejoblíbenější, zato ty zaměřené na grafiku, počítačové animace či 3D modelování ano. S těmito oblastmi má navíc bohaté zkušenosti, po dokončení
bakaláře totiž dva roky pracoval jako grafický designér pro e-shop i reklamní agenturu, kde se podílel i na reklamní kampani pro více než sto národních a mezinárodních společností.

„Studium na fakultě informatiky je něco úplně jiného a nového. Ve škole děláme cool věci a pracujeme na různorodých projektech. Jsou to zajímavé činnosti, které mě baví. V předchozích dvou semestrech jsme vytvářeli počítačové hry. Jednu jsem naprogramoval úplně sám a druhou jsme dělali v tříčlenném týmu. To byla opět skvělá zkušenost,“ přibližuje Andrei.

Před třemi týdny navíc Andrei nastoupil na plný úvazek do brněnské pobočky Kyndryl. Tam pracuje jako grafický designér na nejrůznějších úkolech, od přípravy plakátů až po tvorbu videí a animací. Práci mu fakulta uzná i jako povinnou měsíční stáž, kterou musí absolvovat v rámci svého studijního programu na MU.

I kvůli práci tak pro něj bude závěr studia na MU náročnější, než předpokládal. „Veškerý můj volný čas teď asi padne na tvorbu diplomky a přípravu na státnice. Ale jsem tam, kde jsem chtěl dlouhé roky být. A rozhodně to za všechnu tu námahu stálo – Brno i univerzita jsou mnohem lepší, než jsem čekal,“ dodává student.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…