Máte nebezpečný přechod pro chodce? Nadace ČEZ a BESIP jej osvětlí!

16.02.2015 13:49

Řidiči automobilů v roce 2014 způsobili 990 nehod tím, že nedali přednost chodcům na vyznačených přechodech, 13 chodců takto přišlo o život. Častou příčinou nehod je přitom nedostatečné osvětlení místa. Nadace ČEZ proto za odborné spolupráce s BESIP vypisuje už potřetí grant, ve kterém mohou města a obce získat až 200 tisíc korun na osvětlení nebezpečných přechodů. Kvalitní osvětlení přitom může snížit počet střetů aut s chodci na přechodech až o dvě třetiny.

Máte nebezpečný přechod pro chodce? Nadace ČEZ a BESIP jej osvětlí!
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mít ve své obci bezpečné místo k přecházení navíc nebylo nikdy jednodušší. Stačí, když si obce a města požádají do 6. března prostřednictvím jednoduchého formuláře na webu www.nadacecez.cz o nadační příspěvek v maximální výši 200 000 korun.

V letošním roce prohlubuje Nadace ČEZ spolupráci s organizací BESIP Ministerstva dopravy ČR. „Základní pravidlo bezpečnosti na silnicích je vidět a být viděn. Velká část nehod na přechodech je způsobena právě tím, že řidič si chodce všimne příliš pozdě nebo vůbec, proto podporujeme iniciativu Nadace ČEZ a do projektu se aktivně zapojíme. Jsme například připraveni radit obcím s výběrem osvětlení přechodů na míru jednotlivým kritickým místům, aby se nástrahám snížené viditelnosti dařilo předcházet,“ uvedl vedoucí BESIP Martin Farář.

Během uplynulých dvou let podpořila Nadace ČEZ osvětlení 46 přechodů v celé České republice. „Spojení elektřiny a bezpečnosti se nám zdá přirozené a obrovský ohlas obcí na tento grant nás přesvědčil o tom, že v podpoře osvětlování přechodů budeme ve spolupráci s odborníky z BESIP pokračovat i nadále,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

V severních Čechách se díky Nadaci ČEZ již rozsvítilo celkem šest přechodů, a to v Lounech, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Mníšku, Děčíně a Ústí nad Labem. Na své brzké zprovoznění pak čeká hned pět Oranžových přechodů v Postoloprtech.

Osvětlení přechodu přes rušnou komunikaci vedoucí do obce Dobroměřice, která je zároveň spojnicí na silnici I/28 směrem na Most a Ústí nad Labem, uvítal vloni starosta Loun Radovan Šabata: „Nová světla výrazně zvýší bezpečnost jak chodců, tak i cyklistů a motoristů. Člověk v tmavém oblečení byl totiž mnohdy vidět na poslední chvíli nebo vůbec. Přechod u mostu Veslařů byl posledním na Žižkově ulici, teď už jsou na dálku vidět všechny.“ 

Bezpečněji se nyní cítí i stovky lidí, kteří denně přecházejí přes křižovatku ulic Děčínská a Hrnčířská v České Lípě. Na rizikovém přechodu v blízkosti obchodního a sportovního centra totiž přibylo osvětlení již v květnu loňského roku. Město přitom bylo vůbec prvním v Libereckém kraji, a potažmo i v celých severních Čechách, kterému díky úspěchu v celostátní anketě osvětlení přechodu přes velmi vytíženou silnici vedoucí z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu až do Děčína Nadace ČEZ zaplatila.

Osvětlení přechodu, který vede přes městský okruh zřízený pro objíždění obce ve směru od Harrachova na Liberec, uvítal na začátku loňského června rovněž primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl: „V bezprostřední blízkosti přechodu je frekventovaná křižovatka a přehrada, kam denně míří stovky lidí za odpočinkem. Přechod vede přes velmi vytíženou silnici, kde navíc řidiči příliš nedodržují předepsanou rychlost. Člověk v tmavém oblečení byl mnohdy vidět na poslední chvíli nebo vůbec. Bohužel se zde před pár lety stala i smrtelná nehoda.“

Cesta k osvětlení přechodů prostřednictvím Nadace ČEZ začala na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím Nadace ČEZ osvětlení. A právě díky hlasům veřejnosti se například dočkaly nového osvětlení i přechody v Ústí nad Labem – Všebořicích, Děčíně v Ústecké ulici a Mníšku na Liberecku. „Do hlasování se tehdy zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných, nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně, proto jsme se rozhodli v nápravě tohoto stavu pokračovat,“ uzavřela Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Informace o podmínkách grantového řízení Oranžový přechod včetně přihlašovacího formuláře najdete na http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzovy-prechod.html.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…