Mattonka musí postavit zašantročený Alžbětin pavilon

17.08.2012 9:20

Ve čtvrtek zaslala památková asociace ASORKD karlovarskému magistrátu podnět k naplnění patnáct let starého rozhodnutí ministerstva kultury (MKČR).

Mattonka musí postavit zašantročený Alžbětin pavilon
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

Karlovarské minerální vody jej požádaly, aby vyjádřilo souhlas s přemístěním v tu dobu již rozebraného a v budově centrálních skladů uloženého vzácného Picího pavilonu císařovny Alžběty.

27. ledna 1997 vydalo MKČR rozhodnutí v tomto znění: „Ministerstvo vydává se souhlasem obce Kyselka souhlas s přemístěním objektu ´Alžbětin pramen´ ze stavební parcely č. 149 na parcelu č. 173/2, vše v k.ú. Kyselka.“

V nedávném rozhovoru pro Lidové noviny uvedl dvojitý agent StB, mediální zástupce KMV Michal Donath, že pavilon byl předán obci. http://www.zachrante-lazne-kyselka.cz/cz/aktuality/proc-nepit-mattonku-kvuli-kyselce-166

Jak ale před několika dny vyplynulo z vyjádření současné starostky obce Petry Hoffmannové, k dohodnutému převzetí kulturní památky ze strany obce nikdy nedošlo. Alžbětin pavilon na předmětnou parcelu navíc nebyl dosud Karlovarskými minerálními vodami přemístěn. „Rozhodnutí ministerstva je platné a Karlovarské minerální vody jsou povinny se jím řídit. To, že rozhodnutí nebylo dosud vymáháno, je neuvěřitelný šlendrián, který není bohužel v této kauze jediný“ řekl šéf právního oddělení ASORKD Petr Kužvart.

ASORKD žádá, aby byl vlastník karlovarským magistrátem donucen kulturní památku nalézt a na určeném místě ji postavit. Pokud Karlovarské minerální vody neví, kde tuto vzácnou památku mají, měly by být přinuceny postavit na určeném místě její přesnou repliku. „Don Pasquale v médiích přiznal, že neví, kam se památka poděla. Mluvčí společnosti řekla, že obec si památku nepřevzala, takže nemohou za to, že se ztratila. Takový způsob uvažovávání nemá smysl komentovat. Dodám jen, že Mattonka je vlastníkem a proto se z odpovědnosti nemá jak vyvázat. Žádáme úředníky, aby se přestali Mattonky bát a postupovali v souladu se správním řádem České republiky,“ dodal viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.

„Toto je jasný důkaz, jak Italové vnímají památky v Kyselce. Vždy udělali jen to, k čemu byli donuceni. Za dvacet let však nebyli nuceni skoro k ničemu. Kulturní dědictví je jim na obtíž a překáží jim v těžbě českého národního bohatství, které jim vydělává miliardy. Věří jim po tom všem ještě někdo, že si váží odkazu Heinricha Mattoniho a že myslí vážně avizovanou opravu dvou kulturních památek? V tomto světle je velmi úsměvné prohlášení dona Pasqualeho o vybudování Mattoniho muzea,“ řekl prezident ASORKD Pavel P. Ries.

Picí pavilon císařovny Alžběty překážel Karlovarským minerálním vodám ve stavbě plechové výrobní haly. Na konci devadesátých let jim bylo povoleno památku rozebrat, jednotlivé díly označit a uložit do doby, než bude nalezeno vhodné místo k jeho postavení. Ač bylo vhodné místo nalezeno (viz předmětné rozhodnutí MKČR), pavilon nebyl nikdy znovu postaven. Generální ředitel KMV don Alessandro Pasquale přiznal, že pavilon byl uložen v budově centrálních skladů (rovněž kulturní památka), a při jejich demolici se pavilon ztratil. Zřejmě byl se sutinami odvezen na skládku v Čínově na Karlovarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ASORKD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…