MeSES: Další rozšiřování okruhu profesí s nárokem na péči o děti nedoporučujeme

12.04.2021 15:16

Stanovisko k dalšímu postupu obnovení prezenční výuky na školách

MeSES: Další rozšiřování okruhu profesí s nárokem na péči o děti nedoporučujeme
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

1. MeSES zatím nedoporučuje obnovení praktické výuky na SŠ, VOŠ, konzervatořích a v posledních ročnících VŠ. Původně doporučený termín 19. dubna 2021 vycházel z předpokladu, že se 12. 4. 2021 obnoví pouze částečná výuka na prvním stupni základních škol a v posledním ročníku škol mateřských. Nově ale dojde k výraznému množství dalších změn v opatřeních, u kterých je velká nejistota efektu, který na průběh epidemie budou mít. S ohledem na tuto nejistotu je třeba počkat s dalšími změnami nejméně do 26. 4. 2021, než se tento efekt projeví.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

2. S ohledem na relativně nízké riziko nákazy u velmi malých dětí, doporučuje MeSES přidat otevření mateřských školek do fáze II, případně III, dle navrhovaného materiálu MŠMT. S ohledem na to, že mateřské školky nebyly v plánu původně zahrnuty, prosíme o zpracování konkrétního návrhu, jaká by byla v mateřských školkách režimová opatření, která by omezila riziko nákazy a šíření nemoci mezi dětmi. Obecně lze říct, že čím více se budou uvolňovat opatření v jiných oblastech, tím je vhodnější zahrnout školky až ve fázi III.

3. MeSES dále doporučuje, aby k 19. 4. 2021 byla vyhodnocena situace pro spuštění fáze II (2. stupeň ZŠ, praktická výuka ve všech ročnících VŠ, a případně MŠ), která by opět probíhala regionálně a to v okresech, kde bude ke dni otevření očekávaná incidence nižší, než 100 případů na 100 000 obyvatel za 7 dní, a R menší než 1. První okresy by mohly do fáze II přejít nejdříve 26. 4. 2021, pokud budou tuto podmínku splňovat. Další podmínkou jsou všechna opatření pro fázi II dle materiálu MŠMT včetně pravidelného testování studentů a všech zaměstnanců školy.

4. Za současné situace MeSES nedoporučuje, aby byl nadále rozšiřován okruh profesí s nárokem na péči o děti. Vytváří to složitý systém, který následně způsobuje nátlak na zařazení dalších skupin. Veřejnost pak vnímá celý systém nespravedlivě a v důsledku toho je méně ochotná dodržovat další nařízení. Doporučujeme nadále všemi možnými prostředky podporovat pokles epidemie v ČR a tím zajistit co nejdřívější otevření všech mateřských školek a škol pro všechny děti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…