MeSES: Doporučení k příjezdům ze zahraničí

19.06.2021 22:45

Mezioborová skupina MeSES vydává soubor doporučení k příjezdům ze zahraničí a návratům z dovolených. Cílem vydaných doporučení je výrazně omezit riziko zavlečení nebezpečných variant viru covid-19 do České republiky.

MeSES: Doporučení k příjezdům ze zahraničí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Omezení rizika není myslitelné bez opatření, která umožní kontrolu nákazy u osob přijíždějících ze zahraničí.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Nezbytným doporučovaným opatřením je povinné vyplňování příjezdového formuláře, který navrhujeme doplnit o některé další údaje, umožňující ve svém souhrnu přesnější detekci rizik. Doporučujeme rovněž, aby formulář informoval o právních následcích uvedení nepravdivých údajů. Pravdivost deklarovaných údajů by měla být namátkově ověřována.

Doporučujeme také, aby stát aktivně využíval příjezdové formuláře ke kontrolám dodržování karantény a také k případnému trasování. Za nejúčinnější považujeme telefonickou kontrolu příjezdů a napojení databáze formulářů na systém Chytré karantény. Telefonickou kontrolu karantén považujeme za nákladově vysoce efektivní.

Nepovažujeme za vhodné, že stát umožňuje vstup na základě neúplného očkování. Doporučujeme, aby byl pro takové osoby zachován nárok na bezplatné PCR testy. Ten byl měl být povinně vyžadován po příjezdu z vysoce rizikových zemí i pro plně očkované. Sekvenaci je třeba významně zaměřit právě na tyto odběry.

Upozorňujeme na nebezpečí plynoucí z nedostatečné kontroly pravosti výsledků testů. Kromě právních následků, na které by měli být cestovatelé upozorňováni, hrozí takovým jednáním vysoké škody na zdraví i ekonomické ztráty. Uvádíme, že kontroly při vstupu na území České republiky by měly být stejné pro všechny typy a možnosti vstupů i způsoby dopravy.

V souboru doporučení konstatujeme, že krátkodobé pobyty v příhraničních oblastech sousedících států související s všedním životem, rodinnými vztahy, výkonem zaměstnání a volnočasovými aktivitami znamenají v současné situaci srovnatelného epidemického zatížení příhraničních oblastí nižší epidemické riziko.

Jednotlivá doporučení jsou opatřena odkazy na datové zdroje i na vědecké studie. Využití námi formulovaných doporučení považujeme za zásadní pro snížení epidemického rizika v následujícím období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…