Med z Letiště Václava Havla Praha získal zlatou medaili

11.10.2014 14:20

Med z Letiště Václava Havla Praha si drží nejvyšší standard. Po loňské stříbrné medaili letos obdržel v soutěži Český med roku 2014 zlato. Vyrovnanou kvalitu medu znovu potvrdil také zisk certifikátu Český med.

Med z Letiště Václava Havla Praha získal zlatou medaili
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Letištní včely pomáhají kontrolovat, zda se v okolí letiště nevyskytují znečišťující látky z jeho provozu. Hlavním produktem včelího biomonitoringu je med a plástvový pyl. Letištní med je každoročně zasílán na chemický rozbor do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu včelařského. „Ta potvrdila, že letištní med splňuje, stejně jako v loňském roce, nejen normy potravinářské legislativy, ale i přísné kvalitativní požadavky pro dětskou výživu,“ komentovala výsledky Eva Říhová, ředitelka pro Životní prostředí Letiště Praha. Vzorek byl zanalyzován z hlediska obsahu vody, cukrů a kontrolní látky HMF, jejíž přítomnost ukazuje na míru aktivity enzymů v medu. Právě aktivita enzymů je jedním z důvodů, proč je med tak ceněn.

Posunem vpřed je letošní zisk zlaté medaile v soutěži, kterou vyhlašuje Český svaz včelařů ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským v Dole. Během klání se posuzovaly nejen fyzikálně-chemické vlastnosti medu, ale také jeho senzorické vlastnosti, správnost etikety či celkový estetický dojem. Kromě získaného diplomu bude toto ocenění přímo na obalu sklenice připomínat zlatý hologram.

Letiště Praha úspěšně využívá chov včel k biomonitoringu životního prostředí v okolí Letiště Václava Havla Praha již třetím rokem. V současné době chová pro tyto účely ve svém areálu pět včelstev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…