Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy bude předáno ministerstvu. Připojit se k němu mohou další partneři

14.04.2016 18:36

Snad nikde v celé České republice nepanují tak dramatické a specifické podmínky, jako právě v bývalých okresech Praha – západ a Praha – východ. Právě proto se v rámci projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice (nutno chápat jako území bývalého okresu Praha – západ), konala konference s názvem "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů".

Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy bude předáno ministerstvu. Připojit se k němu mohou další partneři
Foto: MAP
Popisek: Logo MAP.

Konference se aktivně zúčastnilo přes 70 účastníků, starostů, ředitelů škol a odborníků v oblasti demografie, vzdělávání, veřejné a státní správy a odborné veřejnosti. Na panelu vystoupili nejen starostové, ředitelé škol a akademici, ale také zástupci Středočeského kraje a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Cílem konference bylo nejen navodit diskuzi na téma enormně se zvyšujících počtů školou povinných dětí, ale především společně hledat možná řešení nedostatečných kapacit v oblasti školství v prstenci kolem Prahy, a to nejen po stránce prostorových kapacit školských zařízení, ale také z pohledu personálního zajištění - nedostatku pedagogických a kvalifikovaných pracovníků, asistentů.

Ze všech příspěvků, které na konferenci zazněly, je možné přijmout několik základních tezí:

  • Po dlouholetém úsilí starostů obcí a měst v prstenci kolem Prahy, existuji dotační programy zaměřené na řešení nedostatečné kapacity mateřských a základních škol.

  • Současné programy však kladou vysoké nároky na spolufinancování ze strany obcí a neumožňují výstavbu velkých spádových škol, např. v Psárech, Jesenici, Říčanech, Rudné, Čelákovicích a Jenštejnu. Příprava velkých projektů vyžaduje předvídatelnost a stabilitu systému, aby obce mohly investovat do finančně a časové náročné projektové přípravy.

  • Dotační programy musí rovněž umožnit investice do doprovodné infrastruktury (jídelny, tělocvičny a družiny).

  • Dlouhodobě udržitelná kapacita vyžaduje v prstenci kolem Prahy investice okolo 4 miliard Kč, což je jen hrubý odhad nejnutnějších potřeb.

  • V území prstence kolem Prahy chybí koordinace potřeb na regionální a nadregionální úrovni. Je potřeba najít legislativní řešení problematiky spádovosti škol a přijímání žáků z jiných obci.

  • Doposud není řešen problém nedostatečné kapacity základních uměleckých škol.

  • Musí dojít k razantní podpoře pedagogického stavu, a to jak v oblasti financování, tak
    i rehabilitace prestiže pedagogické profese. Je málo učitelů a učitelek v mateřských
    i základních školách a bez zásahu MŠMT ČR a vysokých škol není možné dospět k nápravě.

Jedním z hlavních výstupů konference je „Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy“. Toto MEMORANDUM bude předáno zástupcům Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, Středočeskému kraji a dalším institucím. Memorandum je chápáno jako otevřené a každý, kdo je schopen se ztotožnit s v něm obsaženými myšlenkami, jej může podpořit.


Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy - Deset minut po dvanácté:

Snahou Memoranda o vzdělávání v prstenci Prahy je vyjádřit jednoznačnou a všestrannou podporu všem aktivitám spolupráce v různých oblastech zřizování
a zdravého rozvoje škol, provozu škol a podpory pedagogů zapojených do všech stupňů vzdělávání, a to dle příslušných kompetencí veškerých zúčastněných stran.
 
Prstenec kolem Prahy vykazuje krizové znaky způsobené územním rozvojem v 90. letech, extenzivním nárůstem zastavěnosti a počtu obyvatel. Historická podinvestovanost a zastaralá infrastruktura obcí a měst v prstenci a zároveň vysoce nadprůměrná hustota obyvatelstva akutně vyžadují konkrétní řešení. Současně jsou nutné flexibilní a promyšlené investice do budoucnosti.

Pro zajištění dlouhodobě udržitelné kapacity je třeba vynaložit několik miliard korun. Stávající dotační programy bohužel neumožňují výstavbu nových velkých spádových škol a míra spolufinancování obcí je příliš vysoká.

Nejde přitom už jen o alarmující nedostatek prostor pro předškolní a základní vzdělávání a o nedostatek navazující infrastruktury – družin, tělocvičen a jídelen. Primárně se jedná o rovný přístup ke vzdělání každého dítěte, kterému musí být garantováno právo vzdělávat se alespoň v základním standardu, dostupné vzdálenosti a ideálně též v komunitě, na kterou by měly být navázány další, i mimoškolní aktivity. Jen takové prostředí napomůže dalšímu růstu a vývoji občansky zdravé, vzdělané, konkurenceschopné a prorodinné generace našich nástupců. Zcela nezbytné je koordinovaně řešit otázky spádovosti obcí a škol a současně proces přijímání žáků, což bude možné jen úpravou stávající legislativy.

Naším druhým společným cílem je zcela akutní a nutné vyřešení nedostatku pedagogů, což je plně v kompetenci především MŠMT ČR. Potřebujeme pedagogy vzdělané a především kompetentní, a to pro malé i velké školy. Do blízkého budoucna je třeba zajistit možnosti zvyšování jejich kvalifikace a růst profesní i platový.

Bez podpory a spolupráce se Středočeským krajem,  hlavním městem Prahou, ústředními státními orgány, jako je MŠMT ČR, ale také se všemi institucemi terciárního vzdělávání, bude tomuto území hrozit potenciální vzdělanostní exkluze. K nápravě dlouholetého nedostatku a reformě současného stavu nemůže vést a nepovede nic, než společné a svorné úsilí a partnerství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …