Městské služby Ústí nad Labem dostaly pokutu 600 tisíc korun za nelegální odběry podzemních vod

08.08.2017 7:33

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 602 325 korun tisíc korun příspěvkové organizaci Městské služby Ústí nad Labem za nadměrný odběr podzemních vod. Odčerpaly totiž celkem 24 093 metrů krychlových (kubíků) vody nad rámec povolení.

Městské služby Ústí nad Labem dostaly pokutu 600 tisíc korun za nelegální odběry podzemních vod
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

„Povolený měsíční limit pro odběry podzemních vod překročily Městské služby o prázdninách roku 2015 a také v lednu, únoru, červenci a v srpnu roku 2016. Výši sankce jsme vypočetli ze zákonné sazby, která taxativně určuje pokutu za kubík nelegálně odebrané podzemní vody,“ upřesnil Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

„Dobře si uvědomujeme problém nedostatku vody, proto kontrolám nakládání s vodami věnujeme dlouhodobě velkou pozornost. V tomto konkrétním případě probíhaly odběry vod nad rámec povolení dva roky po sobě i v suchých měsících jako je červenec a srpen. To považuji za velmi nehospodárné a z naší strany to nemůže být tolerováno,“ komentoval Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Kontroloři z České inspekce životního prostředí se kromě kontrol odběrů podzemních vod intenzivně věnují také kontrolám odběrů vod povrchových, například z řek a rybníků. „V roce 2015 a 2016 jsme zjistili, že téměř třetina všech kontrolovaných ski areálů odebrala na zasněžování více vody, než bylo povoleno. O výsledcích těchto zjištění jsme podrobně informovali už dříve,“ připomněl Erik Geuss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…