Mezinárodní festival Divadlo nabídne zajímavé zahraniční i domácí hosty

30.07.2017 15:42

V září bude Plzeň opět patřit mezinárodnímu festivalu Divadlo. Na letošním jubilejním 25. ročníku se od 13. do 21. září představí soubory z Belgie, Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. V hlavním programu se objeví celkem osm zahraničních divadel. Vystoupí s inscenacemi, které měly premiéru v letošním roce. Diváci si tak budou moci udělat dobrý přehled o současné evropské divadelní tvorbě. Významný prostor bude věnován také domácí scéně.

Mezinárodní festival Divadlo nabídne zajímavé zahraniční i domácí hosty
Foto: Phile Deprez
Popisek: Festival Divadlo - foto z inscenace Smutek v podání Das Fraülein

S jednou z nejvýraznějších současných inscenací na belgické scéně přijíždí do Plzně bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie). Černá komedie Smutek ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň reaguje na nárůst extremismu v evropské politice. Vůbec poprvé se v Plzni představí významný polský režisér Michał Borczuch. Jeho inscenace Vše o mé matce divadla Teatr Laźnia Nowa z Krakova zvítězila loni na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia.

Návštěvníci festivalu budou mít letos výjimečnou příležitost vidět také velmi úspěšnou maďarskou dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest nebo Gogolovo melodrama Bláznovy zápisky v podání maďarského divadla Katona József Színház a další zajímavá představení.

Výběr domácích inscenací odráží to nejzajímavější, co u nás vzniklo za uplynulou sezónu. Dvakrát je v programu jako autor zastoupen Henrik Ibsen: Nora (Domeček pro panenky) pražského Divadla pod Palmovkou a Divoká kachna Komorní scény Aréna v Ostravě. Z Prahy přijede také Dejvické divadlo s komedií Vzkříšení, Divadlo v Dlouhé s brechtovskou inscenací Hovory na útěku a řada menších souborů.

Z Ostravy do Plzně zavítá také Divadlo Petra Bezruče s hravou kabaretně pojatou inscenací PS: ... odepiš!, jejíž scénář je složený z citací archivních pohlednic ze 70. a 80. let. Výjimečný divácký zážitek nabídne snad nejmenší představení Naivního divadla Liberec. Představí se také Slovácké divadlo Uherské Hradiště a samozřejmě domácí, plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Veškeré informace k hlavnímu i doprovodnému programu najdete ZDE

Prodej vstupenek prostřednictvím rezervačního portálu (ZDE) startuje 1. srpna v 9 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…