Mezinárodní festival Divadlo nabídne zajímavé zahraniční i domácí hosty

30.07.2017 15:42

V září bude Plzeň opět patřit mezinárodnímu festivalu Divadlo. Na letošním jubilejním 25. ročníku se od 13. do 21. září představí soubory z Belgie, Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. V hlavním programu se objeví celkem osm zahraničních divadel. Vystoupí s inscenacemi, které měly premiéru v letošním roce. Diváci si tak budou moci udělat dobrý přehled o současné evropské divadelní tvorbě. Významný prostor bude věnován také domácí scéně.

Mezinárodní festival Divadlo nabídne zajímavé zahraniční i domácí hosty
Foto: Phile Deprez
Popisek: Festival Divadlo - foto z inscenace Smutek v podání Das Fraülein

S jednou z nejvýraznějších současných inscenací na belgické scéně přijíždí do Plzně bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie). Černá komedie Smutek ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň reaguje na nárůst extremismu v evropské politice. Vůbec poprvé se v Plzni představí významný polský režisér Michał Borczuch. Jeho inscenace Vše o mé matce divadla Teatr Laźnia Nowa z Krakova zvítězila loni na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia.

Návštěvníci festivalu budou mít letos výjimečnou příležitost vidět také velmi úspěšnou maďarskou dramatizaci Dostojevského románu Zločin a trest nebo Gogolovo melodrama Bláznovy zápisky v podání maďarského divadla Katona József Színház a další zajímavá představení.

Výběr domácích inscenací odráží to nejzajímavější, co u nás vzniklo za uplynulou sezónu. Dvakrát je v programu jako autor zastoupen Henrik Ibsen: Nora (Domeček pro panenky) pražského Divadla pod Palmovkou a Divoká kachna Komorní scény Aréna v Ostravě. Z Prahy přijede také Dejvické divadlo s komedií Vzkříšení, Divadlo v Dlouhé s brechtovskou inscenací Hovory na útěku a řada menších souborů.

Z Ostravy do Plzně zavítá také Divadlo Petra Bezruče s hravou kabaretně pojatou inscenací PS: ... odepiš!, jejíž scénář je složený z citací archivních pohlednic ze 70. a 80. let. Výjimečný divácký zážitek nabídne snad nejmenší představení Naivního divadla Liberec. Představí se také Slovácké divadlo Uherské Hradiště a samozřejmě domácí, plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Veškeré informace k hlavnímu i doprovodnému programu najdete ZDE

Prodej vstupenek prostřednictvím rezervačního portálu (ZDE) startuje 1. srpna v 9 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…