Mezinárodní kongres oslaví 60. výročí vzniku ortopedie v Litomyšlské nemocnici

02.05.2016 11:19

Ortopedické oddělení Litomyšlské nemocnice v letošním roce slaví kulatiny. Vzniklo přesně před 60 lety v roce 1956. U příležitosti tohoto jubilea pořádá Litomyšlský ortopedický kongres s mezinárodní účastí, který se uskuteční ve dnech 5. a 6. května v areálu zdejšího renesančního zámku pod záštitou starosty města Radomila Kašpara.

Mezinárodní kongres oslaví 60. výročí vzniku ortopedie v Litomyšlské nemocnici
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

„Ortopedie v Litomyšlské nemocnici má nejen dlouhou historii, ale je i velice kvalitním pracovištěm. Nadcházející kongres bude jistě velmi důstojnou oslavou šedesátin tohoto oddělení,“ prohlásil Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje a člen čestného předsednictva kongresu. „Tato akce je rovněž zajímavou možností k prezentaci úspěšných výsledků práce nejen litomyšlských, ale i pardubických ortopedů před početným publikem a mnoha předními českými i zahraničními odborníky,“ dodal Vladimír Ninger, náměstek generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje pro zdravotní péči.

Litomyšlský ortopedický kongres bude tématicky zaměřen na osteoartrózu. Jde o závažnou a rozšířenou chorobu, která patří mezi základní ortopedická onemocnění. „Její léčbou se zabývají všechna ortopedická pracoviště, naše nevyjímaje. Odborníci z řad lékařů, fyzioterapeutů a sester se u nás v průběhu dvou dnů podělí o své zkušenosti s operační léčbou a řešením stavů vedoucí k artróze kloubů,“ uvedl ředitel Litomyšlské nemocnice a primář ortopedického oddělení Miroslav Vlach, jenž je zároveň předsedou kongresu.

Kongres navazuje na tradici vzdělávacích akcí z minulých let a také na Ortopedický seminář, který se k 50. výročí vzniku oddělení konal před deseti lety. Tehdy se konference obdobného rozsahu zúčastnilo bezmála sto lékařů a dvě stovky sester a fyzioterapeutů. Minimálně stejná účast se očekává i letos. „Mezi přednášející budou kolegové z ortopedických klinik z Prahy a z Brna, z řady velkých i malých nemocnic a ze zahraničí,“ uvedl předseda kongresu Vlach.

Program bude v úvodní den rozdělen do lékařské a sesterské sekce, druhý den už bude společný pro všechny. Zazní v něm celkem 52 přednášek od řady předních tuzemských odborníků v čele s předsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii Pavlem Dunglem. Čtyři přednášky zazní od zahraničních odborníků – dvě si připravil Sergio Thomann ze Švýcarska, po jedné jeho krajan Dominique Bosson a Vladimir Martinek z Německa.

Do přednáškového programu se pochopitelně aktivně zapojí i zdravotníci z Nemocnice Pardubického kraje. Svá sdělení přednesou lékaři a sestry z Pardubické a z Litomyšlské nemocnice.

„Rád bych upozornil zejména na přednášky mladých kolegů, kteří se zabývají novými metodami léčby na ortopedii v Litomyšli. Jedná se například o ošetření akutních traumat kolenního kloubu a vazivového aparátu kolene. Tomuto ošetření, které umožní pacientovi časný návrat ke sportovním i pracovním aktivitám, se byli naši ortopedi učit v sousedním Rakousku. Tyto moderní metody používají jako jedni z prvních lékařů v České republice,“ uvedl předseda kongresu Vlach a dodal: „Rovněž bych upozornil na totální náhradu CMC kloubu palce ruky. Spolupracujeme s tvůrcem endoprotézy, který bude na kongresu o této problematice přednášet. Po ortopedii v Havlíčkově Brodě jsme byli jedni z prvních s větším souborem takto operovaných pacientů.“

Oficiální web Litomyšlského ortopedického kongresu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …