Meziroční růst ekonomické aktivity výrazně nad prognózou ČNB

30.05.2015 15:40

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 1. čtvrtletí roku 2015

Meziroční růst ekonomické aktivity výrazně nad prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,2 %, v mezičtvrtletním srovnání se ekonomická aktivita zvýšila o 3,1 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný růst ekonomické aktivity v prvním čtvrtletí letošního roku vyšší o 2,3 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Výrazné zrychlení mezičtvrtletního a meziročního růstu HDP v prvním čtvrtletí roku 2015 bylo z významné části dáno skokovým zvýšením výběru spotřební daně z tabákových výrobků. Ten souvisel s obnovenou tvorbou zásob uvedených výrobků v návaznosti na jejich výrazné snížení v závěru loňského roku. K němu došlo v důsledku přijetí legislativní úpravy omezující předzásobení při zvyšování spotřební daně na tabákové výrobky. Mezičtvrtletní růst hrubé přidané hodnoty, který není změnami ve výběru spotřební daně dotčen, byl v letošním prvním čtvrtletí znatelně nižší než v případě HDP, když dosáhl 1,6 %. I to je však vysoké číslo, potvrzující robustní růst české ekonomiky. V meziročním vyjádření hrubá přidaná hodnota dále zrychlila svůj růst na 3,8 %.

Na straně poptávky bylo hlavní příčinou výrazně vyššího meziročního růstu HDP oproti prognóze ČNB silné zvýšení stavu zásob. Celková hrubá tvorba kapitálu tak v důsledku toho meziročně vzrostla znatelně více, než ČNB očekávala, ačkoli meziroční růst fixních investic naopak lehce zaostal za prognózou. Meziroční růst spotřeby domácností předčil očekávání ČNB. Také dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb byla vyšší ve srovnání s prognózou. Meziroční pokles celkového čistého vývozu byl přitom o něco mírnější oproti tomu, co prognóza předpovídala. Nižší oproti prognóze byl naopak meziroční růst spotřeby vlády.

V souhrnu lze konstatovat, že skutečnost výrazně předčila očekávání ČNB, která sice předpovídala, že v prvním letošním čtvrtletí ekonomika zrychlí svůj meziroční růst, ovšem v podstatně menším rozsahu. Podle prognózy ČNB domácí ekonomika v letošním roce dále poroste. Zrychlující zahraniční poptávka, nízké ceny ropy, uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb a zvýšení vládních investic vyústí letos dle prognózy v přírůstek HDP o 2,6 %. V příštím roce růst ekonomiky i přes pokles vládních investic dále zrychlí na 3,2 %, a to zejména v důsledku dalšího urychlení dynamiky zahraniční poptávky.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…