Ministerstvo dopravy: Jak na cyklopruhy? Příručka pomáhá zorientovat se v normách

25.09.2017 17:47

Stručné popularizační představení obsáhlého technického dokumentu TP 179 - Navrhování komunikací pro cyklisty je vedeno snahou Ministerstva dopravy o širší osvětu a rozvoj zlepšování podmínek pro jízdu na kole, především na místní úrovni jednotlivých měst a obcí.

Ministerstvo dopravy: Jak na cyklopruhy? Příručka pomáhá zorientovat se v normách
Foto: pixabay.com
Popisek: kolo, ilustrační foto

Brožura je určena především všem spolutvůrcům veřejných komunikací a prostranství. Může sloužit nejen projektantům a širší odborné veřejnosti, ale též politikům, stavebním úřadům či odborům dopravy při rozhodování o nových stavbách či rekonstrukcích na místní úrovni. Širšímu okruhu občanů se zájmem o cyklodopravu může napomáhat v orientaci v dané problematice. Materiál je zdarma volně k dispozici ke stažení na stránkách Ministerstva dopravy a také šířen v tištěné podobě.

Nové Technické podmínky – Navrhování komunikací pro cyklisty (TP 179) jsou klíčovým technickým dokumentem pro zlepšování podmínek pro cyklodopravu a vešly v platnost v červnu tohoto roku. Dokument je určen pro odbornou veřejnost a reaguje na změny národní legislativy a rozvoj integrace cyklodopravy v ČR i v zahraničí. Obsahuje komplexní shrnutí pravidel a principů pro navrhování pozemních komunikací tak, aby byly bezpečné a komfortní pro užívání jízdních kol. Důraz je kladen na odlišné uživatelské požadavky a plošnou integraci cyklodopravy. Zevrubně jsou popsána konkrétní opatření, zejména ekonomické a efektivní integrační dopravně-organizační úpravy.

Ministerstvo dopravy se snaží podporovat udržitelnou mobilitu. Úkol pro ministerstvo je především zajištění legislativní, finanční a metodické podpory, která místním samosprávám pomůže při utváření lepších podmínek pro bezmotorovou dopravu. Vytvoření nových Technických podmínek TP179 i jejich stručného představení jsou právě součástí této metodické podpory.

Kompletní verze technických podmínek a stručná brožura, která materiál představuje, je ke stažení ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.