Ministerstvo dopravy: Projekt C-ROAD položí základy pro autonomní vozidla a „chytré“ dálnice

10.10.2017 15:49

Do roku 2020 bude na světě podle odhadů až 10 milionů datově propojených a autonomních vozidel. Aby na to Česká republika byla připravena, připravila evropský projekt C-ROADS. Ministerstvo dopravy a další partneři projektu ve čtvrtek 12. října ve 14:15 hodin podepíšou společnou konsorciální smlouvu. Tímto okamžikem projekt oficiálně odstartuje.

Ministerstvo dopravy: Projekt C-ROAD položí základy pro autonomní vozidla a „chytré“ dálnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

V rámci projektu C-ROADS Czech Republic budou v letech 2017 až 2020 nasazeny C-ITS systémy nejen na dálnicích D1, D5, D11, ale i ve městech a městské hromadné dopravě či na železničních přejezdech. Důležitou součástí bude testování využití stávajících i zcela nových mobilních technologií pro vzájemnou komunikaci vozidel vybavených kooperativními systémy. Cílem je naučit vozidla sdílet informace mezi sebou a komunikovat s infrastrukturou. Počáteční testování už nyní probíhá na dálničním úseku Pražského okruhu mezi Mirošovicemi a Rudnou (části dálnic D1, D0 a D5), kde byly instalovány komunikační jednotky na infrastruktuře a na vybraných vozidlech ŘSD.

Projekt C-ROADS Czech Republic koordinuje Ministerstvo dopravy a poběží až do roku 2020. Přispěje ke zvýšení bezpečnosti dopravy v Evropě a položí základy na cestě k využívání kooperativních systémů a automatizovaného řízení vozidel, včetně těch autonomních. Na projektu spolupracuje 8 hlavních partnerů: AŽD Praha, ČVUT, Intens Corporation, O2 Czech Republic, T-Mobile, ŘSD, SŽDC a Brněnské komunikace. Projekt je spolufinancován z Nástroje pro propojení Evropy (CEF Transport), zástupci všech partnerů budou přítomní na místě u představení tohoto projektu.

Více informací o projektu ZDE.

Termín
čtvrtek 12. října od 14.15 hodin

Místo
Ministerstvo dopravy, nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…