Ministerstvo dopravy: Tři roky od startu družice VZLUSAT-1 stále dodává data

24.06.2020 17:11

Česká družice VZLUSAT-1 je již tři roky úspěšně v provozu na oběžné dráze Země, kde ověřuje schopnosti použitých technologií v kosmickém prostředí. Trojnásobně tak překonala průměrnou životnost družic typu CubeSat, mezi něž se VZLUSAT-1 také řadí.

Ministerstvo dopravy: Tři roky od startu družice VZLUSAT-1 stále dodává data
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Ještě koncem tohoto roku bude startovat její nástupce VZLUSAT-2 na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského Mysu Canaveral. I v tomto případě bude družice pocházet z dílny Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ).

Družice krouží kolem Země ve výšce přibližně 495 kilometrů a slouží zejména jako takzvaný technologický demonstrátor. Ověřuje tedy, jak si použité materiály, komponenty a další technologie poradí s nehostinným prostředím mimo atmosféru Země. Průměrná životnost CubeSatů je 1,1 roku. Tři roky funkčního provozu

VZLUSAT-1 na oběžné dráze tedy dokazují, že se české technologie ve vesmíru osvědčily. VZLUSAT-1 také nese několik vědeckých přístrojů, které posílají naměřené údaje dolů na Zemi, kde je přijímá pozemní stanice v Plzni. Jedná se o miniaturizovaný rentgenový dalekohled, testování materiálů pro stínění kosmické radiace a přístroj pro měření koncentrace kyslíku v atmosféře.

Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) již připravuje nástupce VZLUSAT-2, který by měl startovat koncem tohoto roku na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského Mysu Canaveral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne