Ministerstvo dopravy: Změna stavebního a technického řádu drah pomůže budování automatického metra

03.07.2020 16:25

Od července platí novela vyhlášky zvané stavební a technický řád drah. Navazuje na nedávnou novelu zákona o dráhách a jejím cílem je umožnit výstavbu tzv. automatického metra v ČR.

Ministerstvo dopravy: Změna stavebního a technického řádu drah pomůže budování automatického metra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Drážní vozidlo tak díky tomu již bude moct být i v ČR řízeno technickým systémem bez přítomnosti řidiče. Poprvé se předpis použije při budování linky D pražského metra.

Tímto předpisem byly stanoveny technické podmínky pro budování metra s připravovaným automatickým provozem a došlo k doplnění chybějící úpravy některých praktických aspektů automatického provozu. V neposlední řadě se aktualizovala i zastaralá ustanovení podle současného stavu užívaných technologií a odstranily legislativní překážky či nežádoucí omezení v této oblasti.

Aktuální vyhláška byla připravena Ministerstvem dopravy ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, a to i v souvislosti s aktuální přípravou a realizací výstavby nové trasy – linky D pražského metra, kde se s užitím systému automatického metra bez přítomnosti strojvedoucího počítá.

Je to další krok na cestě k autonomní mobilitě - aktuálnímu trendu napříč evropskými městy, kde je systém automatického řízení metra využíván. V případě nově budované linky metra D se Hlavní město Praha zařadí po bok například Budapešti, Barcelony, Paříže, Norimberku či Kodaně.

Pro úplnost dodáváme, že se jedná o novelu vyhlášky č. 177/1995 Sb. – stavebního a technického řádu drah – vyhlášku č. 269/2020 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…