Ministerstvo dopravy zve na den otevřených dveří k událostem srpna 1968

17.08.2023 11:17 | Tisková zpráva

Ministerstvo dopravy připomene významný milník naší nedávné historie – 55. výročí srpnové okupace 1968. Budova ministerstva byla v době okupace sídlem Ústředního výboru Komunistické strany Československa, a tedy i významným cílem agrese vojsk Varšavské smlouvy. Veřejnost dostane možnost si budovu prohlédnout ve čtvrtek 17. srpna od 16:30 do 20 hodin. Před budovou bude stát autentický sovětský obrněný transportér. Součástí akce bude i nahrávání populárního podcastu Přepište dějiny.

Ministerstvo dopravy zve na den otevřených dveří k událostem srpna 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Hned u vchodu do ministerstva návštěvníci uvidí autentické bojové vozidlo pěchoty okupačních vojsk BRDM-1. Právě těmito stroji bylo tehdejší vedení Komunistické strany Československa převezeno z budovy sídla ÚV KSČ na ruzyňské letiště, odkud pak bylo přemístěno do Moskvy. K vidění bude i automobil značky Volha, který byl jedním ze symbolů totalitní moci.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí

Ve foyer budovy a I. patře je čeká výstava unikátních fotografií, příběhů a dobových reálií. Komentované prohlídky je zavedou do bývalé kanceláře Alexandra Dubčeka či Gustáva Husáka, do bývalého Husákova bytu nebo do podzemního krytu, kde je umístěn autentický stůl Gustáva Husáka, další dobový nábytek a různé artefakty.

Významnou součástí programu bude i živé natáčení nového dílu podcastu Přepište dějiny, kde historik Michal Stehlík a publicista Martin Groman nabídnou fundovaný pohled na poslední srpnové dny před invazí, srpnové mýty a širší souvislosti tehdejších událostí. Právě 17. srpen 1968 byl den, kdy sovětské vedení v Moskvě definitivně rozhodlo o vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. Hlavním hostem pořadu bude slovenský vědec, pamětník okupace a bývalý dvojnásobný slovenský ministr Rudolf Chmel.

Připomínkovou akci k 55. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa připravuje Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a podcastem Přepište dějiny. Jedním z cílů vzpomínek je i připomenout mocenské ambice bývalého Sovětského svazu i současného Ruska, které představují trvalé nebezpečí pro střední i západní Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …