Ministerstvo financí slevu na děti neruší, ale zvyšuje

15.01.2016 19:07

Ministerstvo financí uvádí na pravou míru spekulace v souvislosti se zvažovaným rušením daňového bonusu u slevy na dítě a jeho nahrazení sociálním transferem.

Ministerstvo financí slevu na děti neruší, ale zvyšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

 Podpora rodin s dětmi je pro Ministerstvo financí nadále velmi důležitá, z tohoto důvodu jsme pro rok 2016 navrhli například další zvýšení částek daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. (Pro rok 2016 je navrhováno další zvýšení částek daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. U druhého dítěte vzroste daňové zvýhodnění z 15 804 Kč na 17 004 Kč ročně, resp. 1 417 Kč měsíčně. U třetího a dalšího dítěte pak z 17 004 Kč na 20 604 Kč ročně, resp. 1 717 Kč měsíčně. Daňové zvýhodnění na první dítě a maximální výše daňového bonusu zůstává nezměněna.)

Co se týče institutu daňového bonusu u slevy na dítě, tedy situace, kdy si rodič kromě uplatnění slevy na dani nárokuje i přímo vyplacení finanční částky, zaznamenává Ministerstvo financí časté případy zneužívání. Z tohoto důvodu mimo jiné Ministerstvo financí na pracovní úrovni jednalo s Ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti, že by byl tento daňový bonus nahrazen sociální dávkou, což by systém zjednodušilo, snížilo prostor pro zneužívání a zároveň nijak nezhoršilo postavení nízkopříjmových rodin s dětmi. Podoba i parametry takového opatření jsou v současné době předmětem pracovních diskuzí, přičemž se jedná pouze o jedno ze zvažovaných řešení.

Rozhodně však platí, že v žádném případě nikdo o peníze nepřijde a drtivé většiny rodin, které si uplatňují pouze slevu na dani a nikoliv daňový bonus, by se případná změna vůbec nedotkla. Slevy na dani pro rodiny s dětmi se tyto úvahy nijak nedotýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …