Ministerstvo financí varuje před využíváním služby DCC

24.06.2019 13:46

Ministerstvo financí již loni upozorňovalo na službu Dynamic Currency Conversion (DCC), která určuje typ konverze měny při výběru v bankomatu nebo platbě kartou. S nabídkou využití DCC se mohou běžně setkat jak zahraniční turisté v České republice, tak čeští občané v zahraničí.

Ministerstvo financí varuje před využíváním služby DCC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Tzv. dynamická konverze spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. DCC tak nabízí úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Ačkoli se služba jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí, směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje. V případě platby nebo výběru z bankomatu v zahraničí je tak z pohledu zákazníka ve valné většině případů lepší nechat si transakci vyúčtovat v místní měně a využití terminálem nabízené služby DSS odmítnout.

Na problém zareagovala Evropská unie, která v březnu přijala nové evropské nařízení (ZDE). Od dubna 2020 tak budou bankomaty muset zákazníkovi ukázat nejen kurz, kterým je prováděn přepočet, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky a některé další informace. To má posílit informovanost zákazníka a zvýšit transparentnost celé transakce. Nový právní předpis tak pomůže českým i zahraničním turistům při jejich platbách a výběru hotovosti v zahraničí. Ministerstvo financí novou právní úpravu vítá a aktivně ji podporovalo při vyjednávání v Radě EU.

Ministerstvo financí do účinnosti nařízení nabádá k vyšší opatrnosti při výběru z bankomatu. Používání karty v zahraničí se však není třeba obávat. Pokud se na platebním terminálu či v bankomatu zobrazí nabídka služby DCC, je zpravidla výhodnější odmítnout a pokračovat bez směny, tj. platit v místní měně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…