Ministerstvo financí vytvořilo pro obce kalkulačku rozpočtové odpovědnosti

31.03.2017 13:03

Každý si nyní může spočítat, v jaké minimální výši bude jeho obec, město či kraj splácet své dluhy.

Ministerstvo financí vytvořilo pro obce kalkulačku rozpočtové odpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Ministerstvo financí plní svůj příslib zástupcům územních samospráv a na svých internetových stránkách zveřejnilo kalkulačku, prostřednictvím níž lze snadno ověřit, zda obce plní tzv. dluhové pravidlo podle nového zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

Pravidlo říká, že pokud zadlužení obce přesáhne 60 % průměrného příjmu za poslední čtyři roky, bude třeba jej snížit v roce následujícím alespoň o 5 % z rozdílu mezi aktuální výší dluhu a 60 % průměrného příjmu. Jeho účelem je zajistit, aby samosprávy byly schopny bez problémů financovat kdykoli v budoucnu své dluhy svými vlastními likvidními prostředky. Plnění tohoto pravidla bude Ministerstvo financí poprvé vyhodnocovat v roce 2018 na základě výše zadlužení k 31. prosinci 2017.

„Pevně věřím, že tato kalkulačka starostům i primátorům ukáže, že obavy vyvolané chybnou interpretací zákona o rozpočtové odpovědnosti, která opakovaně zaznívá v médiích, nejsou namístě. Díky možnosti modelového zadání svých peněžních toků si budou moci nyní vyhodnotit, jak konkrétně se jich nové pravidlo dotkne,“ říká náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek a dodává: „Mohou se tak třeba rychle přesvědčit již ve fázi svých úvah o nových investičních projektech financovaných s pomocí úvěrů, že případná splátka dluhu při překročení pravidla je nastavena hluboko pod úrovní běžných úvěrových podmínek obchodních bank.“

Kalkulačka je umístěna v aplikaci Monitor (monitor.statnipokladna.cz) na profilu konkrétní obce či kraje v záložce „Rozpočtová odpovědnost“. Umožňuje zkontrolovat aktuální stav plnění dluhového pravidla a také zjistit výši případné minimální splátky dluhu na výpočtu za rok 2016. Navíc se zde nachází i univerzální kalkulačka, u níž lze zadávat libovolné hodnoty a zjistit tak možný budoucí stav ukazatelů.

Kromě kalkulačky byly do aplikace Monitor doplněny také údaje z finančních a účetních výkazů územních rozpočtů k 31. prosinci 2016. Již 15. února 2017 navíc Ministerstvo financí vydalo Zprávy MF pro finanční orgány obcí a krajů, ve kterých zodpovědělo základní otázky k nové právní úpravě rozpočtové odpovědnosti a vyvrátilo některé mediální dezinterpretace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …