Ministerstvo kultury: Antonín Staněk přijal italského velvyslance

15.01.2019 7:35

Ministr kultury Antonín Staněk přijal v Nostickém paláci dne 14. ledna 2019 velvyslance Italské republiky J.E. pana Francesca Saveria Nisia, který diplomatickou misi v České republice zahájil 22. října loňského roku. Do Prahy se přitom vrací již podruhé, na začátku 90. let působil na italském velvyslanectví jako obchodní rada.

Ministerstvo kultury: Antonín Staněk přijal italského velvyslance
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

První setkání bylo pro obě strany příležitostí ke vzájemnému seznámení a zhodnocení spolupráce České a Italské republiky v oblasti kultury. Ministr kultury Antonín Staněk i J.E. pan Francesca Saveria Nisia se shodli na tom, že vzájemné vztahy se všestranně rozvíjejí a stále nabývají na další dynamičnosti . Zejména díky přímým kontaktům mezi umělci a uměleckými soubory obou zemí se daří tyto kontakty neustále rozšiřovat a udržovat jejich vzestupnou tendenci.  Ministr kultury Antonín Staněk zdůraznil, že podpora kultury se daří především díky aktivitám Italského kulturního institutu v Praze a Českého centra v Miláně. „Jsem informován, že Italský institut realizuje každoročně mimořádné množství aktivit na podporu a propagaci italské kultury a vážím si toho, že aktivity Institutu jsou neodmyslitelnou součástí kulturního dění v Praze. Jsem přesvědčen o tom, že Institut je nejen symbolem integrace italské komunity v Praze, ale rovněž symbolem přátelských vazeb mezi  Českou republikou a Itálií,“ uvedl při dnešním jednání  ministr Staněk.

Pro tento rok připravuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se svými příspěvkovými organizacemi dva významné projekty v Itálii. Jednak to je účast na bienále výtvarného umění v Benátkách, kde bude Českou republiku zastupovat významný představitel českého konceptuálního sochařství, Stanislav Kolíbal. „Pro nás je tento projekt opravdu výjimečný a stojí za zmínku, že Stanislav Kolíbal se narodil v roce 1925 a jeho účast v Benátkách považujeme za symbolické ocenění jeho celoživotního díla. Česká republika se dále bude formou národní prezentace také účastnit letošního Trienále designu v Miláně. Naši účast zajišťuje příspěvková organizace ministerstva, konkrétně Uměleckoprůmyslové museum. Velice si vážíme možnosti navázat na přerušenou tradici českých národních účastí na milánském Trienále, která byla násilně přerušena v roce 1968. Jsem přesvědčen o tom, že naše prezentace bude důstojná a věřím, že též úspěšná a že se nám podaří tímto způsobem opět obrátit pozornost k práci talentovaných českých umělců a designérů,“ doplnil Antonín Staněk.

Přijetí velvyslance se uskutečnilo symbolicky v roce, ve kterém si italské velvyslanectví v Praze připomíná 100 let své existence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…