Ministerstvo kultury: Doporučení pro provoz knihoven od 18. 5. 2020

16.05.2020 19:27

Cílem Doporučení je zajištění veřejných knihovnických a informačních služeb knihoven, zapsaných v evidenci knihoven MK dle zákona č. 257/2001 Sb., v období následujícím po ukončení nouzového stavu.

Ministerstvo kultury: Doporučení pro provoz knihoven od 18. 5. 2020
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Je třeba důsledně dodržovat následující principy zvýšené hygieny:

  • dodržovat bezpečnou vzdálenost cca 2 m mezi lidmi, a to jak mezi návštěvníky vzájemně, tak mezi zaměstnanci knihoven a zejména při poskytování služeb mezi pracovníkem knihovny a čtenářem
  • používat ochranné pomůcky pro zakrytí úst a nosu veřejností i zaměstnanci knihovny
  • u vstupu do knihovny návštěvník provede dezinfekci rukou, přičemž dezinfekční prostředek zajistí provozovatel knihovny
  • zaměstnanci knihoven používají při poskytování služeb a práci s knihovním fondem ochranné rukavice
  • v knihovnách zajistit pravidelný důsledný úklid s důrazem na hygienu často dotýkaných povrchů

Za dodržení výše uvedených pravidel může knihovna poskytovat veřejné knihovnické a informační služby v plném rozsahu (včetně prezenčních a studijních služeb), jakož i další služby ve smyslu § 4 odst. 3 knihovního zákona (pořádání kulturních a vzdělávacích akcí).

O pravidlech uvedených pod odrážkami 1 - 5 je nezbytné informovat veřejnost zejména prostřednictvím informačních letáků u vstupu do knihovny a pomocí elektronické komunikace na webových stránkách knihovny či sociálních sítích.

Uvedená doporučení se mohou změnit v souvislosti s aktuálním vývojem epidemiologické situace v ČR, opatřeními vlády, případně mohou být dále upřesněna orgány státní správy a samosprávy.

Podrobnější metodiku zajištění podmínek pro optimální hygienické a organizační fungování knihoven zpracovala Ústřední knihovnická rada ČR jako poradní orgán ministra kultury (ZDE).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…