Ministerstvo kultury: Film Oběť se po Benátkách dostal na další významný festival v Torontu

20.08.2022 18:34 | Tisková zpráva

Festival v kanadském Torontu, největší filmový festival v Severní Americe, zařadil do programu český koprodukční film Oběť. Snímek režiséra Michala Blaška se představí v sekci Contemporary World Cinema, věnované nejvýraznějším dílům světové kinematografie a otevírá se mu tak cesta na důležitý severoamerický trh. Letošní ročník festivalu proběhne od 8. do 18. září.

Ministerstvo kultury: Film Oběť se po Benátkách dostal na další významný festival v Torontu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Dramatický příběh vypráví o Irině, svobodné matce z Ukrajiny, která žije v malém českém městě. Když je její syn napaden, celé město se solidárně spojí a podporuje je proti údajným romským agresorům. Poté, co se její syn probudí v nemocnici, začíná být těžké odlišit pravdu a lež. Stejně jako ve svých předchozích filmech se i v Oběti režisér zabývá složitostmi a problémy současné společnosti, včetně migrace nebo rasismu.

Českým koproducentem je nutprodukce - Pavla Janoušková Kubečková. V hlavních rolích se představí Vita Smačeljuk a Gleb Kuchuk a z českých herců například Igor Chmela nebo Viktor Zavadil.

Celovečerní debut Oběť připravoval slovenský režisér dlouhodobě žijící v ČR několik let. Projekt prošel vývojem v Dramaturgickém inkubátoru a Státní fond kinematografie ho podpořil ve výzvách jak na vývoj, tak i na výrobu. A díky tomu, že byl natáčen v ČR, dostal podporu i ze systému filmových pobídek.

Studentský film režiséra Michala Blaška nazvaný Atlantida, 2003 byl v roce 2017 uveden na festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation. V únoru letošního roku se jím režírovaný seriál Podezření (produkovaný Českou televizí) dostal na Berlinale do sekce Berlinale Series. Slovensko-česko-německá Oběť bude mít světovou premiéru na festivalu v Benátkách, kde byla vybrána do prestižní soutěžní sekce Orizzonti. Tím režisér dovršil účast na pomyslné trojici nejprestižnějších a neslavnějších filmových festivalů.

Podobnou cestu jako Oběť ušel před třemi lety také film Václava Marhoula Nabarvené ptáče – po světové premiéře v Benátkách se v severoamerické premiéře uvedl právě torontskému publiku a později se dostal do užšího výběru oscarových kandidátů. V Torontu se v poslední době představily také úspěšné krátké animované filmy Milý tati (2021) a Dcera (2019). V sekci Contemporary World Cinema promítl festival rovněž snímky Všechno bude Olma Omerzu, Nikdy nejsme sami Petra Václava (2016) či Líbánky (2013) a Svatá čtveřice (2012) Jana Hřebejka.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Oběť / Victim
Slovensko, Česká republika, Německo, 2022 / 92 min
Režie: Michal Blaško
Producent: Jakub Viktorín – nutprodukcia (SK)
Koproducent: Pavla Janoušková Kubečková – nutprodukce (CZ), Naomi Levari – Electric Sheep (DE)
Sekce: Contemporary World Cinema
Podpora SFKMG: výroba 7 mil. Kč
Podpora SFKMG ze systému filmových pobídek: 3,1 mil. Kč.

Snímek byl vyvíjen v rámci projektu Dramaturgického inkubátoru

Další informace k filmu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…