Ministerstvo kultury: Hodnotící mise UNESCO v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem

08.09.2018 22:43

Cílem mise, která proběhla ve dnech 30. a 31. srpna 2018, bylo posouzení nominace „Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem“ na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. Za resort kultury se účastnili náměstek Vlastislav Ouroda, státní tajemník Zdeněk Novák a vedoucí oddělení UNESCO MK Dita Limová.

Ministerstvo kultury:  Hodnotící mise UNESCO v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

V průběhu obou dnů měli účastníci hodnotící mise možnost důkladně se seznámit s předmětem nominace a vyslechnout si prezentace od mnoha partnerů zapojených do její přípravy.

Na programu byly důkladné prohlídky celé krajiny modelované pro chov a výcvik starokladrubských koní, dále i hřebčína a přilehlých objektů. Proběhla i řada jednání s přednáškami a diskusemi k nástrojům péče, detailům územního plánu, k materiálům k dalším připravovaným projektům, týkajících se hřebčína, spolupráce se subjekty na místní, regionální a celostátní úrovni. Podle pravidel nominačních procesů byly posuzovány jak autenticita a integrita nominovaného statku, tak i možnosti jeho ochrany v ochranných pásmech.

„Ministerstvo kultury si velmi váží vynikající meziresortní spolupráce s Ministerstvem zemědělství i s Ministerstvem životního prostředí při přípravě nominace jedinečně komponované krajiny obklopující Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Chov a výcvik kladrubského koně – této živé národní kulturní památky – mimořádným způsobem okolní krajinu ovlivňuje a zároveň umožňuje zachování tradičních postupů a technik, řemesel a tradičních znalostí spjatých s každodenním životem hřebčína. Zápis této kulturní krajiny by byl stvrzením kulturních, přírodních a historických hodnot celého území spjatého s chovem unikátních kladrubských koní,“ uvedl náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Ouroda.

Výsledky odborné mise shrne zpráva, která bude spolu s výsledky prověrky nominační dokumentace tvořit významnou součást posudků v rámci vícestupňového řízení v orgánech ICOMOS a Centra světového dědictví. Bude zohledněna i v celkovém doporučení Mezivládnímu výboru pro světové dědictví, který rozhodne o případném zápisu navržené památky. To, zda Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem bude či nebude zapsána na Seznam světového dědictví, by se mohlo rozhodnout na 43. zasedání výboru, které se uskuteční v létě 2019.

Hodnotící mise se účastnili i zástupci Ministerstva zemědělství, Národního památkového ústavu, KÚ Pardubického kraje, Agentury ochrany přírody a krajiny, MÚ Přelouč, starostka Kladrub nad Labem, krajinářští architekti a zaměstnanci národního hřebčína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…