Ministerstvo kultury: Krátký film Kdo je kdo v mykologii získal studentského Oscara

15.09.2017 9:28

Dílo režisérky Marie Dvořákové bylo zvoleno Americkou filmovou akademií jako jeden ze tří vítězů v kategorii hraných studentských filmů za rok 2017. Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie.

Ministerstvo kultury: Krátký film Kdo je kdo v mykologii získal studentského Oscara
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Akademie ocenila celkem 17 studentských filmů v sedmi kategoriích. Jde o 44. ročník studentských Oscarů. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 1 587 filmů, z toho 267 z amerických a 89 ze zahraničních filmových škol a univerzit. V minulosti studentského Oscara vyhrál i například Cary Fukunaga, John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker nebo Robert Zemeckis. 

Z Čechů získal cenu pouze v roce 1989 Jan Svěrák se svým krátkým filmem Ropáci. V minulosti byli na studentského Oscara nominováni ještě tito čeští tvůrci: Miloš Zábranský (1982, Horečka všedního dne), Aurel Klimt (1998, Krvavý Hugo), Václav Švankmajer (2000, Test) a Ondřej Hudeček (2016, Furiant).

Kdo je kdo v mykologii je filmová hříčka o mladém hudebníkovi, kterému se na chvíli obrátí život vzhůru nohama, když se po taneční zábavě ocitne v podivném pokoji, kde plesnivé skvrny na zdech mění tvary a lákají ho blíže poznat krásu ženského těla a objevit svět erotiky.

Dvořáková je absolventka pražské FAMU, která nyní studuje na Tisch School of the Arts v New Yorku. Její krátké a dokumentární filmy byly promítány na řadě mezinárodních festivalů. Dvořáková mimo jiné získala cenu Annual Student Filmmakers Award of the Directors Guild of America (2010), cenu Spike Lee Production Fund Award (2011) a Sloan Film Production Grant. Získala bronzovou medaili International Advertising Awards v Šanghaji a první cenu v německé soutěži Porsche Awards.

Kdo je kdo v mykologii je Dořákové absolventský film na newyorské Tisch School of the Arts v New Yorku. Natočen byl v koprodukci České republiky a USA, za českou stranu se na něm podílela produkční společnost Negativ (Milan Kuchynka, Marta Kuchynková) a Marie Dvořáková, koproducentem byla Česká televize. Film byl podpořen Státním fondem kinematografie. Scénář filmu napsala Dvořáková společně s Micahem Schafferem a Tonym Hendrou. Ve filmu hrají Joel Brady, Johana Schmidtmajerová a další.

Film je součástí kolekce Short Films, kterou každoročně vybírá Czech Film Center a snaží se tak upevňovat postavení českých krátkých filmů na mezinárodním poli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…