Ministerstvo kultury: Ministr Baxa uctil památku politických vězňů na pietním aktu Jáchymovské peklo

28.05.2022 21:23 | Tisková zpráva

V sobotu v dopoledních hodinách proběhl vzpomínkový pietní akt "Jáchymovské peklo", jenž je připomenutím utrpení, které v jáchymovských, slavkovských a příbramských uranových dolech prožívali političtí vězni v letech 1949 až 1964.

Ministerstvo kultury: Ministr Baxa uctil památku politických vězňů na pietním aktu Jáchymovské peklo
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Vzpomínková akce proběhla pod záštitou Konfederace politických vězňů za účasti představitelů Parlamentu ČR, státní správy, samosprávy a bývalých politických vězňů. Za Vládu České republiky položil ministr kultury Martin Baxa u památníku „Brány ke svobodě“ věnec. Ve svém proslovu ministr Baxa poděkoval přítomným, kteří přišli uctít památku všech, jež neváhali obětovat své zdraví a životy a vzdorovali komunistické diktatuře.

Pracovní tábory vznikaly na Jáchymovsku a Hornoslavkovsku od roku 1949. Prošlo jimi více než 60 tisíc odsouzených, z nichž 4,5 tisíce nelidské podmínky nepřežilo. Jejich utrpení dnes symbolizuje památník Brána ke svobodě a patnáct kamenů připomínajících komunistické lágry v Jáchymově a okolí.

Po skončení pietního aktu navštívil ministr kultury Martin Baxa Rudou věž smrti. V letech 1951–1956 areál sloužil jako pracovní tábor pro politické vězně Vykmanov II . V roce 2008 byla Rudá věž smrti prohlášena národní kulturní památkou a v roce 2019 byla spolu s dalšími oblastmi v Sasku zapsána pod souhrnným názvem Hornický regionErzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…