Ministerstvo kultury: Začal 73. ročník MFF Strážnice 2018

23.06.2018 18:28

Při zahájení byly ministrem kultury Iljou Šmídem oceněny dvě významné osobnosti české kultury: pedagožka paní Alena Šauerová a nestor folklórní muziky pan Martin Hrbáč.

Ministerstvo kultury: Začal 73. ročník MFF Strážnice 2018
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Tisíce návštěvníků se dnes v podvečer sešly ve Strážnici, aby se zúčastnily již 73. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu, užily si příjemné atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu.

Na každoroční setkání se vždy těší nejenom samotní návštěvníci, ale i desítky účinkujících od nás i ze světa, neboť festival je už tradičně místem setkávání přátel lidových tradic a zábavy. Letošní ročník festivalu se nese i v duchu oslav 100. výročí vzniku Československé republiky, společného státu Čechů a Slováků. Ve 20,30 hodin festival v amfiteátru Bludník zahájil jeho prezident a ředitel Národního ústavu lidové kultury (příspěvkové organizace MK) pan  Martin Šimša. Slavnostní ceremonie se zúčastnil ministr kultury Ilja Šmíd, který předal cenu Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit paní Aleně Schauerové za celoživotní jedinečné propojení vědecké, pedagogické, popularizační a tvůrčí práce v oblasti tradiční lidové kultury.

V rámci slavnostního večera udělil ministr Šmíd také ocenění Artis Bohemiae Amicis legendárnímu hudebníkovi panu Martinu Hrbáčovi za dlouholetý významný přínos v oblasti interpretace lidové hudby.

Mezinárodní folklorní festival je největším  a nejstarším  festivalem  v ČR, ale i ve světě. Pořádá ho Národní ústav lidové kultury ve Strážnici za významné finanční podpory MK (2018 - účelově poskytnuto 2,2 mil. Kč, další náklady jsou hrazeny z provozu NÚLK).

Od roku 1992 je členským festivalem CIOFF (prestižní mezinárodní organizace sdružující organizátory nejvýznamnějších folklorních festivalů z celého světa).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…