Ministerstvo obrany ČR završilo úspěšné roční předsednictví ve Visegrádské skupině

09.07.2016 19:48

Předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině, trvající od července 2015 do června 2016, se v obranné problematice zaměřilo na implementaci Vize dlouhodobé spolupráce V4 v oblasti obrany.

Ministerstvo obrany ČR završilo úspěšné roční předsednictví ve Visegrádské skupině
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Při naplňování svého programu ČR usilovala rovněž o prohloubení obranné spolupráce V4 v kontextu opatření přijatých na summitu NATO ve Walesu. Summit NATO ve Varšavě a jím schválená opatření k posilování společné obrany by mohl poskytnout další impulsy k posílení spolupráce zemí V4 při realizaci dlouhodobé strategické adaptace Aliance na nové bezpečnostní prostředí.

Rozvoj schopností a harmonizace obranného plánování V4

Ve snaze harmonizovat obranné i akviziční plány zemí V4 pokračovala v rámci Plánovací skupiny V4 (Planning Group) výměna informací o obsahu koncepčních a plánovacích dokumentů, výměna zkušeností z oblasti zabezpečení obrany státu, vyhodnocování vzájemných výměnných stáží a koordinace stanovisek před jednáními na úrovni V4 a NATO.

Vytváření mnohonárodních bojových uskupení

Byl završen proces přípravy Visegrádského bojového uskupení Evropské unie (V4 EU BG) a jeho vyčlenění do pohotovosti. Certifikační cvičení Common Challenge proběhlo s jednoznačně pozitivním výsledkem a bylo navíc vhodně propojeno na velké alianční cvičení Trident Juncture. Českému předsednictví se podařilo významně posunout diskusi k vytvoření permanentní modulární síly V4, která se bude v následujících pěti letech sestávat z pravidelně se opakujícího závazku států V4 přispět do bojových uskupení EU a sil rychlé reakce NATO, zachování odpovídajících komunikačních vazeb k udržení know-how a zkušeností užitečných pro další rotace, kontinuity modulárního přístupu, systematického společného výcvikového programu a harmonizovaného kalendáře příspěvků států V4 k podpoře opatření NATO k ujištění spojenců.

Výcvik a vzdělávání jako prostředky posilování interoperability ozbrojených sil

Postupně je implementována Výcviková strategie V4. Za zmínku stojí realizovaná společná cvičení Capable Logistician, Tobruq Legacy, Slovak Shield, některá za účasti zemí mimo V4, především Spojených států. V souladu s přijatou Výcvikovou strategií zemí V4 Slovenská republika během našeho předsednictví dopracovala Střednědobý plán výcviku zemí V4.

Posiluje se spolupráce mezi vojenskými vzdělávacími institucemi V4, jejichž aktivity jsou postupně harmonizovány. Činnost Visegrádského vojenského vzdělávacího programu momentálně stagnuje, nicméně usiluje se o jeho oživení.

Hledání dalších příležitostí pro posilování regionální spolupráce

ČR usilovala o další prohlubování spolupráce ve formátu V4 “plus“. V této souvislosti aktivně podpořila posilování vazeb mezi V4 a NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation), ale i V4 a USA. České předsednictví ve V4 rovněž apelovalo na urychlení národních procesů zemí V4 k uzavření bilaterálních dohod v oblasti ochrany vzdušného prostoru.

Nad rámec stanovených priorit se země V4 shodly na potřebě společně podpořit spojence v Pobaltí. Cílem iniciativy je provádění společného výcviku s místními ozbrojenými silami (případně s přítomnými silami dalších spojenců, především USA) a realizace vlastního výcviku. Země V4 budou působit na rotačním základě jednotkou velikosti roty. Detaily působení jsou nyní rozpracovávány ve spolupráci s pobaltskými spojenci a vlastní realizace iniciativy bude zahájena v lednu 2017.

Celkové hodnocení

České předsednictví ve Visegrádské skupině lze hodnotit jednoznačně pozitivně. Stanovené priority obranné spolupráce byly průběžně naplňovány a kromě toho se v průběhu sledovaného období objevila nová témata, na kterých země V4 nalezly shodu, což přispělo ke zvýšení celkového povědomí o středoevropském regionu a kredibility Visegrádské skupiny jako takové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …