Ministerstvo obrany: Ceremoniál na Vítkově připomněl den vzniku samostatného čs. státu

28.10.2021 19:59 | Tisková zpráva

Politici, armáda i veřejnost si dnes na Vítkově připomněli výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918. Za resort obrany položili společný věnec u Hrobu neznámého vojína ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata.

Ministerstvo obrany: Ceremoniál na Vítkově připomněl den vzniku samostatného čs. státu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Představitelé státu připomněli vznik ČSR položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově

Pietní akt na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově zahájila přesně v půl jedenácté dopoledne státní hymna, po ní vojáci Čestné stráže AČR přinesli historické prapory.

Následovalo položení věnců k památníku. Prezidenta republiky Miloše Zemana zastoupil náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generál Jan Kaše, k památníku pak postupně s květinami přistupovali předsedové obou komor parlamentu, předseda vlády, představitelé resortu obrany a další hosté. Nechyběli zástupci církve a veteránských organizací.

Památku padlých uctili hosté minutou ticha, během níž vojáci Čestné stráže AČR vypálili tři čestné salvy.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara je dnešní den nejdůležitějším okamžikem v historii našeho státu. „Jsem rád, že jsme mohli uspořádat důstojný pietní akt i s nastoupenými čestnými jednotkami,“ podotkl. Vloni se tradiční ceremoniál neuskutečnil kvůli epidemii koronaviru.

Podle ministra Metnara si dnes rovněž připomínáme statečnost našich legionářů, bez nichž by samostatná republika nevznikla. Na odkaz legionářů navazují příslušníci Armády ČR. „Dokazují to také v poslední době, například pomocí během pandemie či obcím na Moravě postiženým tornádem. Jsem za to rád a chci jim poděkovat za odhodlání i odvahu, kterou nám ukazují,“ zdůraznil. Tito vojáci a vojákyně jsou podle jeho slov základem hrdého a samostatného státu, který Češi už 103 let budují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…