Ministerstvo obrany: Česká republika chce znovu velet misi EUTM v Mali

11.03.2021 21:20

Ministr obrany Lubomír Metnar se včera prostřednictvím videokonference zúčastnil setkání svých protějšků ze zemí, zapojených do vojenských aktivit Koalice pro Sahel. Ta vznikla loni v lednu z podnětu Francie a jejím cílem je koordinovat aktivity svých členů ať už jde o boj proti terorismu či podporu státních institucí a rozvojových projektů v sahelském regionu.

Ministerstvo obrany: Česká republika chce znovu velet misi EUTM v Mali
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Bezpečnostní situace v Sahelu zůstává nadále vážná. V Mali, Burkině Faso, Nigeru či Čadu bylo v průběhu loňského roku při útocích radikálních islamistických skupin zabito odhadem několik stovek civilistů a členů bezpečnostních složek. Francie ve spolupráci s ozbrojenými silami svých operačních partnerů na druhou stranu zaznamenala množství úspěchů v boji proti terorismu: podařilo zabít či zajmout asi 500 džihádistů. Vedle toho region trpí politickou a sociální nestabilitou, jež nyní umocňuje pandemie Covid-19. „Proto je vedle zvyšování bezpečí v regionu nutné také setrvale pracovat na zlepšení politické stability, ekonomického rozvoje a všeobecně kvality života obyvatel v zemích Sahelu,“ zdůraznil dnes během videokonference ministr obrany Lubomír Metnar.

Sahel je pro ČR klíčový region

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Ve vojenských aktivitách Koalice pro Sahel se kromě Francie a ČR angažuje dalších čtrnáct evropských států, USA a Kanada. „Sahel je pro ČR z hlediska zahraničně-politických priorit klíčovým regionem, včetně nasazení našich ozbrojených sil v zahraničí,“ připomněl Metnar.

V polovině ledna česká armáda ukončila sedmiměsíční velení silám výcvikové mise EU v Mali. A podle Metnara bude usilovat, aby si tuto cennou zkušenost zopakovala – konkrétně ve druhé polovině roku 2022. „V daném směru již podnikáme nezbytné kroky,“ potvrdil ministr.

Ve výcvikové misi EUTM ČR působí od roku 2013, aktuálně zde působí 81 vojáků a to v hlavním městě Mali Bamako a ve výcvikovém středisku v Koulikoro. V misi OSN MINUSMA jsou pak dlouhodobě nasazeni čtyři důstojníci ve štábech mise.

Po boku Francie už Češi plní úkoly v Takubě

„V únoru jsme úspěšně dokončili proces přípravy na zapojení do úkolového uskupení Takuba. Naši vojáci začali plnit operační úkoly v rámci francouzsko-českého úkolového uskupení,“ sdělil Metnar s tím, že další vojáci budou působit ve velitelských strukturách ať už Takuby či operace Barkhane v Čadu. „Mandát umožňuje nasadit do 60 vojáků do konce roku 2022,“ připomněl.

Ministr obrany věří, že Takuba přinese hmatatelné výsledky v boji proti džihádistům a stane se důležitým pilířem mezinárodního zapojení do boje proti terorismu v oblasti Sahelu. „Těší mě, že se během posledního roku podařilo dosáhnout mnoha vojenských úspěchů. Teroristy se nám sice podařilo oslabit, ale i nadále jsou aktivní a představují nebezpečí pro nás pro všechny. Na dosavadní úspěchy je tak potřeba navázat ještě intenzivnější snahou a odhodláním.“

Česká republika není jedinou, která vidí ve výraznějším angažmá v Africe nutnost. Na summitu zemí G5 Sahel, který proběhl minulý měsíc v čadské N´Djameně, Francie prohlásila, že hodlá v Sahelu zachovat plnou vojenskou přítomnost. V jejím případě to znamená přes 5 tisíc mužů v uniformě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…