Ministerstvo obrany: Česko-polské konzultace byly i obraně a bezpečnosti

20.04.2015 21:43

V pondělí 20. dubna na Úřadu vlády v Praze proběhly česko-polské mezivládní konzultace. Při separátním jednání ministři obrany Martin Stropnický a Tomasz Siemoniak, kromě bilaterální spolupráce, projednali témata týkající se NATO, zejména implementaci Akčního plánu připravenosti a summitu NATO ve Varšavě 2016, zemí V4 a Evropské rady. Obsah jednání se následně promítl do Společného prohlášení předsedů vlád.

Ministerstvo obrany: Česko-polské konzultace byly i obraně a bezpečnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

V něm se vlády dohodly na tom, že otevřou diskusi o revizi Evropské bezpečnostní strategie tak, aby zohlednila aktuální bezpečnostní rizika a výzvy, včetně nové geopolitické situace ve východním sousedství EU. V oblasti společné bezpečnostní a obranné politiky by se Evropská rada na své červnové schůzi měla zabývat zejména pokrokem v rámci iniciativy Train&Equip, posílením nasaditelnosti EU Battlegroups, civilní dimenzí společné bezpečnostní a obranné politiky a širším zastoupením malých a středních podniků v evropských dodavatelských řetězcích v obranném průmyslu. V případě Ukrajiny a vztahů s Ruskem se předsedové vlád shodli, že je klíčové, aby všechny strany konfliktu včetně Ruské federace dodržovaly a plně implementovaly minské dohody.

Bezpečnost a obrana

Česká a polská vláda se shodly na tom, že summit NATO ve Varšavě by měl završit implementaci rozhodnutí přijatých v roce 2014 v Newportu jako odpověď na nové hrozby a výzvy pro euroatlantické společenství přicházející z východu a jihu a měl by otevřít novou kapitolu dlouhodobé strategické adaptace Aliance na nové bezpečnostní prostředí. Stranou diskuse nezůstala ani spolupráce v oblasti obranného průmyslu.

Za hlavní priority je považováno vytvoření stálé společné visegrádské modulární jednotky, využitelné kromě jiného pro nasazení v rámci sil rychlé reakce NATO a EU a koordinace a vzájemná výměna informací v oblasti obranného plánování a akvizic. Tento postup bude uplatňován v širším kontextu NATO a EU.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…