Ministerstvo obrany: LOM Praha zmodernizuje vrtulníky pro armádu a policii Severní Makedonie

16.05.2021 22:30

Delegace vedená ministrem obrany jednala v Severní Makedonii o bilaterálních vztazích i spolupráci v rámci NATO. S ministry obrany a vnitra zde Lubomír Metnar podepsal memorandum o modernizaci vrtulníků Mi státním podnikem LOM Praha.

Ministerstvo obrany: LOM Praha zmodernizuje vrtulníky pro armádu a policii Severní Makedonie
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

“Severní Makedonie je pro Českou republiku velmi důležitým partnerem. V loňském roce se podařilo úspěšně dokončit proces jejího vstupu do NATO a podporujeme i vstup země do Evropské unie,” shrnul Lubomír Metnar.

Zakázka na vrtulníky je prvním velkým projektem pro AMOS

Modernizace a generální oprava čtyř makedonských vrtulníků Mi-8 a Mi-17 ve státním podniku LOM Praha bude důležitým milníkem vzájemné spolupráce.

Anketa

Mělo by dětem být dovoleno sundat ve škole roušky?

94%
3%
3%
hlasovalo: 7073 lidí

“Půjde o smlouvu na mezivládní úrovni. Je to první velký úkol pro naši novou Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci,” uvedl ministr obrany.

“Jsem rád, že první projekt AMOS se týká zrovna našeho státního podniku. A že ho budeme realizovat v nejmladší alianční členské zemí,” uvedl ředitel AMOS Aleš Vytečka.

“Vítáme příležitost spolupráce s ozbrojenými složkami Severní Makedonie. Předpoklad nasunutí prvních dvou strojů Mi do Prahy je ještě během letošního roku,” doplnil Jiří Protiva, ředitel LOM Praha.

Není to jediný příklad rozvíjející se spolupráce. Česká vláda v loňském roce schválila finanční dar 5 milionů korun na nákup protichemického ochranného vybavení pro severomakedonské ozbrojené síly. Další prostředky byly a budou věnovány na zajištění ochrany utajovaných informací dle standardů NATO.

Lubomír Metnar jednal ve Skopje s ministryní obrany Radmilou Shekerinskou, ministrem vnitra Oliverem Spasovskim, přijali ho také prezident Stevo Pendarovski a předseda parlamentu Talat Xhaferi.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…