Ministerstvo obrany: Letošní ročník Bahen pojala armáda jako cvičení

11.06.2017 13:52

V prostoru Zadní Bahna u Strašic v bývalém vojenském újezdu Brdy v sobotu proběhl již 28. ročník Dne pozemního vojska – Bahna 2017. Letos poprvé jej armáda nepojala jen jako ukázku, ale jako výcvik, do kterého se zapojily průřezově všechny jednotky Pozemních sil AČR. Diváci rovněž zhlédli tři historické ukázky.

Ministerstvo obrany: Letošní ročník Bahen pojala armáda jako cvičení
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Jde nám o to, abyste se podívali, v jaké kondici je naše armáda. Věřím, že ta kondice je dobrá. Armáda je tady dnes pro vás. Rád bych ale zdůraznil, že nejenom dnes. Armáda je tady pro vás 365 dnů v roce čtyřiadvacet hodin denně,“ prohlásil během zahajovacího ceremoniálu směrem k návštěvníkům ministr obrany Martin Stropnický. Zároveň jej potěšilo obrovský zájem veřejnosti o práci vojáků a vojákyň, který se podobal tomu loňskému, kdy dorazilo skoro padesát tisíc lidí.
Jeho slova o kondici armády ve svém úvodním projevu podpořil také náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář: „Pan ministr hovořil o tom, jak se armádě daří. Myslím si, že postupně nabírá dech. A to nejen v rekrutaci nováčků, ale i třeba v aktivních zálohách. V loňském roce přišlo do jejich řad tři sta nových příslušníků. Pokračuje i koncepce výstavby Armády České republiky. Na projektech Pandur, Tatra, Titus či modernizaci dělostřelectva velice intenzivně pracujeme. Jsem přesvědčen, že se blíží rok, kdy tato nová technika bude představena na Bahnech.“

Nasezeno  bylo pět set armádních vozidel

V letošním roce se v souvislosti s Armádou České republiky poprvé nehovořilo o ukázkách, ale o výcviku. „Naši účast na této akci jsme koncipovali jako cvičení z toho důvodu, že zde máme vyveden celý průřez pozemních sil. A protože se nejedná jen o ukázku, ale i o výcvik, rozhodli jsme se zvýšit efektivnost naší přípravy tím, že se zaměříme na oblasti, kterým se potřebujeme nejvíce věnovat,“ vysvětlil nám velitel pozemních sil generálmajor Štefan Kaleta.

Na cvičení Bahna 2017 se podílelo více než čtrnáct set vojenských profesionálů včetně žáků Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany. V akci bylo nasazeno na pět set vozidel všech druhů.

A jak vypadala hlavní ukázka armády?

Jednotky 7. mechanizované brigády právě dokončovaly budování obrany na státní hranici, když na ně mnohem větší silou udeřily jednotky protivníka. Za pomocí letecké a dělostřelecké techniky zničily lehká obrněná vozidla IVECO, následný vzdušný výsadek pak zlikvidoval poslední naše ohniska odporu. Přisunované posily protivníka se chystaly k dalšímu útoku do hloubky České republiky. Mezi tím ale 7. mechanizovaná brigáda  soustředila dostatečné prostředky v podobě tanků a bojových vozidel pěchoty a s pomocí letectva a dělostřelectva zničila soustředěné síly protivníka a  obnovila obranné pozice.

Zborov, Falaiská kapsa a boje proti banderovcům

Součástí letošního ročníku Dne pozemního vojska – Bahna 2017 byly i tři historické ukázky. První připomenula sto let od bitvy u Zborova. Druhá boje na západní frontě v tzv. Falaiské kapse, kde byly v srpnu 1944 zničeny poslední jednotky Wehrmachtu v Normandii. A třetí pak rok 1947, kdy na Slovensku probíhala operace proti banderovcům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …