Ministerstvo obrany: Ministři obrany a vnitra středoevropských zemí řešili migrační krizi

14.02.2017 11:52

Minulou středu se ve Vídni uskutečnilo setkání ministrů obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC). Českou republiku zastupoval náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO Jakub Landovský. K hlavním bodům jednání patřily otázky související s migrační krizí a možnosti jejího řešení.

Ministerstvo obrany: Ministři obrany a vnitra středoevropských zemí řešili migrační krizi
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Středoevropská obranná spolupráce je regionální kooperační formát, do něhož je zapojeno šest zemí – Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko. Polsko má status pozorovatele.

Ministři obrany CEDC jednali společně s ministry vnitra tzv. Salcburského fóra (SF, členem je také ČR – ministerstvo vnitra) a zástupci zemí jihovýchodní Evropy (Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Makedonie a Srbsko).

Účastníci zasedání konstatovali, že Evropa v roce 2015 čelila v souvislosti s migrační vlnou mimořádné situaci, která se již nikdy nesmí opakovat. V případě selhání dohody mezi EU a Tureckem a příchodem další migrační vlny musí být středoevropské státy na tuto situaci připravené a zajistit bezpečnost svých obyvatel.

Udržení stability Balkánu je pro Evropu klíčové, v pomoci budeme pokračovat

„Všichni se shodli, že nejlepší řešení by bylo společné evropské. Dokud ale nebude fungovat, musí existovat záložní varianta. Za tím účelem musíme mít již nyní rozpracovaný bezpečnostní plán pro případ nouze,“ prozradil náměstek pro řízení SOPS MO Jakub Landovský.

Kromě ujištění, že západobalkánská migrační trasa musí zůstat uzavřena, diskutující potvrdili potřebu nadále a efektivněji zasahovat proti pašeráckým sítím nelegálních migrantů, které jsou velmi aktivní.

„Hranice není uzavřena neprodyšně, odhadem projde denně 100 až 200 osob,“ potvrdil Landovský s tím, že bezpečnostní aspekty nelegální migrace již prý nikdo nezpochybňuje.

Situace na Balkáně podle jeho slov nadále eskaluje a bude se potýkat s novými výzvami. Česká republika proto bude pokračovat v pomoci zemím nejvíce zasaženým migrační krizí, v balkánském regionu zejména Bulharsku, Makedonii, Srbsku a Řecku. „Udržení stability Balkánu je pro Evropu klíčové a musí být naším hlavním zájmem,“ zdůraznil náměstek Landovský.

Ochrana hranic, a to jak vnějších, tak i těch vnitřních, mezi státy EU, je podle zástupců zemí CEDC důležitým aspektem nalezení efektivnějšího způsobu navracení nelegálních migrantů. „Tedy nejen těch, kteří přicházejí a přijdou, ale především těch, co zde už jsou – návraty se totiž nedaří dlouhodobě,“ podotkl Landovský.

Konference byla ukončena podepsáním společné deklarace „Managing Migration Challenges Together“, která stvrzuje budoucí spolupráci v otázkách migrace 15 zemí, které se jednání ve Vídni zúčastnily.

Setkání ministrů obrany a vnitra středoevropských zemí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…