Ministerstvo obrany: Na akci Prague Harley Days cílila armáda hlavně na aktivní záložníky

10.09.2021 11:19

Vstup do aktivní zálohy v době pandemii mírně poklesl. Bylo to dáno hlavně tím, že byla znemožněna nebo výrazně omezena možnost vyšetření vojáků ve vojenských zdravotnických zařízeních, které je podmínkou pro vstup do armády. Lékaři a zdravotnický personál byli nasazeni v boji proti koronaviru.

Ministerstvo obrany: Na akci Prague Harley Days cílila armáda hlavně na aktivní záložníky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Armáda se nyní zaměřuje hlavně na zájemce o službu v aktivní záloze, a to i formou náborových a prezentačních akcí. Jedna taková se konala o víkendu od 3. do 5. září 2021 na holešovickém výstavišti v rámci Prague Harley Days. Nevšední podívanou zpestřili motocyklovým fanouškům příslušníci Ozbrojených sil ČR, kteří se do přehlídky zapojili ukázkou současné i historické techniky.

„Osvědčilo se nám, že nejlepší způsob, jak představit široké veřejnosti práci profesionálních vojáků a záložníků, jsou právě akce na veřejnosti, kde si zájemci o službu v armádě mohou techniku a vybavení nejen prohlédnout a vyzkoušet, ale také si promluvit s vojáky o jejich zkušenostech,“ uvedla brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Mezi návštěvníky, kteří zavítali k vojákům, byli zájemci o službu k aktivní záloze. O podrobnosti se nejvíce zajímali bývalí „záklaďáci“ a studenti vysokých škol.

„Jejich motivem je hlavně to, že se chtějí podílet na obraně naší vlasti a chtějí být naší zemi prospěšní. Řada z nich má za sebou základní vojenskou službu, takže částečně mají představu, co je v aktivní záloze čeká,“ vysvětlil pracovník rekrutačního pracoviště Plzeň praporčík Radek Kokoška.

K 1. září 2021 slouží v aktivní záloze 3 515 vojáků, z toho 337 žen. Jednotky aktivní zálohy nejsou jen při krajských vojenských velitelstvích, u pozemních jednotek a leteckých základen, ale také u speciálních sil, kybernetických sil, Hradní stáže či Vojenské policie. Největší zájem mají občané o pozice střelců, řidičů a operátorů bojových vozidel.

Do aktivní zálohy může vstoupit občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, je trestně bezúhonný, zdravotně způsobilý, má alespoň výuční list a nepodporuje extremismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…