Ministerstvo obrany: Nadzvuková stíhačka s měnitelnou geometrií křídel „poletí“ z Prahy do Kunovic

27.11.2021 19:07 | Tisková zpráva

927 hodin. To je celkový nálet nadzvukového stíhacího letounu s měnitelnou geometrií křídel MiG-23MF (Flogger B) s trupovým číslem 7184, který byl v letech 1979 až 1994 ve výzbroji čs. vojenského letectva. Létaly na něm desítky pilotů z tehdejších pluků v Bechyni, Žatci nebo v Českých Budějovicích.

Ministerstvo obrany: Nadzvuková stíhačka s měnitelnou geometrií křídel „poletí“ z Prahy do Kunovic
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V roce 1996 byla „třiadvacítka“ převedena do majetku LOM PRAHA s.p. a o šest let později převezena do areálu státního podniku v pražských Malešicích.

LOM PRAHA, to však není jenom zavádění moderních technologií do strojů Armády ČR, ale i k úcta k vojenské historii. Proto byla připravena smlouva o výpůjčce mezi LOM PRAHA s.p. a Leteckým muzeem Kunovice, kterou nedávno podepsali ředitelé obou institucí Jiří Protiva a Martin Hrabec. Její podstatou je nadcházející pozemní „přelet“ z Prahy do Kunovic, kde se stane unikátním exponátem českou armádou provozované letecké techniky. V těchto dnech byl letoun demontován a připraven k přepravě.

„Stroj MiG-23 MF trupového čísla 7184 bude prvním letounem v našem muzeu, který patří do takzvané třetí generace stíhacích letounů, a zároveň také prvním s měnitelnou geometrií křídla. Zároveň jde o důležitý typ letounu ve výzbroji někdejšího československého letectva, a navíc bude jako první reprezentovat žateckou leteckou základnu, kde sloužil u 11. stíhacího leteckého pluku. Veliké poděkování patří státnímu podniku Ministerstva obrany LOM PRAHA, který tím umožňuje prezentaci bývalé vojenské techniky široké veřejnosti,“ říká ředitel kunovického muzea Martin Hrabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…