Ministerstvo obrany: Politici, armáda i veřejnost si na Vítkově připomněli vznik státu

28.10.2019 18:38

Pietní akt na Čestném dvoře Národního památníku na pražském Vítkově dnes dopoledne zahájil oslavy 101. výročí vzniku samostatného Československa. Tradičně se ho zúčastnili zástupci resortu obrany, armády, váleční veteráni a významní představitelé státu.

Ministerstvo obrany: Politici, armáda i veřejnost si na Vítkově připomněli vznik státu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Slavnostnímu shromáždění za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Jaroslava Kubery, předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a členů vlády, přihlížely desítky lidí.

Pietní akt zahájila Čestná stráž AČR, která za doprovodu chorálu Ktož sú boží bojovníci přinesla na Čestný dvůr památníku historické prapory. Nastoupené vojáky poté pozdravil ministr obrany Lubomír Metnar s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou.

Následoval průlet armádní techniky – dvou letounů JAS-39 Gripen a tří vrtulníků Mi-24/35 a poté delegace položily věnce k hrobu Neznámého vojína. Minutou ticha, kterou doprovázelo vystřelení čestných salv, všichni přítomní uctili památku vojáků padlých v boji za svobodu a nezávislost.

„Je to čest a je to nejvýznamnější svátek a den v roce pro Českou republiku," uvedl po pietním aktu ministr obrany, který za hlavní úkol pro sebe a vládu považuje zajistit vojákům moderní techniku, aby mohli společně se spojenci bránit nezávislost a svobodu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…