Ministerstvo obrany: Pracovního jednání náčelníků vojenských policií se účastnil i maďarský velitel

06.06.2018 19:23

Velitel Vojenské policie Maďarska brigádní generál Sándor Mergancz a jeho zástupce plukovník Tamás Riczler navštívili na pozvání náčelníka české Vojenské policie ve dnech 4. a 5. června Českou republiku.

Ministerstvo obrany: Pracovního jednání náčelníků vojenských policií se účastnil i maďarský velitel
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Nejprve oba hosté zavítali do Centra simulačních a trenažérových technologií v Brně, aby se podívali na probíhající cvičení s elektronickou podporou Sharp Lynx 2018.  Setkali se zde se svými protějšky – ředitelem Vojenské policie Slovenské republiky plukovníkem Michalem Migátem a náčelníkem Vojenské policie České republiky brigádním generálem Pavlem Křížem.

Všichni jmenovaní diskutovali o pokračující spolupráci vojenských policií střední Evropy na platformě Mnohonárodního praporu vojenské policie (MNMPBAT) a o případné formě zapojení vojenských policistů z Maďarska. Vzhledem k tomu, že Maďarsko nepatří mezi země vyčleňující své vojenské policisty do MNMPBAT, zajímal se brigádní generál Mergancz o zkušenosti s participací na tomto projektu a o přidanou hodnotu, kterou tato spolupráce přináší.

V rámci dalšího jednání se probírala i spolupráce vojenských policií v rámci NATO a EU, nasazení příslušníků VP v zahraničních operacích, zkušenosti českých a slovenských kolegů v oblasti zadržovacích operací a využívání tzv. volných sil VP.

Prezentace českých vojenských kriminalistů

Program velitele Vojenské policie Maďarska pokračoval i následující den prezentací činnosti odborů kriminální služby české Vojenské policie, protože právě tuto schopnost hodlají maďarští kolegové rozvíjet. Náčelník 1. odboru kriminální služby Hlavního velitelství VP plukovník Milan Diviak představil činnost svého odboru zejména se zaměřením na jeho kompetence a působnost. Major Jan Čermák přiblížil zapojení českých vojenských policistů do budování Vojenské policie Ukrajiny a podplukovník Tomáš Vokálek detailně seznámil návštěvu se specifiky oddělení kriminalistické techniky a expertiz.

Brigádní generál Mergancz ocenil profesionalitu tohoto kriminalistického pracoviště i proto, že sám má za sebou téměř třicetiletou kariéru u maďarské civilní policie.

„Vždy mě potěší, když i odborník, jakým generál Mergancz bezesporu je, ocení a pochválí naši činnost, protože je co ocenit. V letošním roce se podařilo rozšířit znalecké oprávnění o expertizu v odvětví balistika. Mimo to již dlouhodobě vykonáváme znaleckou činnost v odvětvích daktyloskopie, trasologie, mechanoskopie, analýza dat a zkoumání nosičů dat (počítačová analýza), technické zkoumání dokumentů a písemností a v neposlední řadě pyrotechnika,“ řekl podplukovník Vokálek.

Maďaři mají zájem o další spolupráci

Na závěr své krátké návštěvy si oba hosté prohlédli výjezdové vozidlo kriminální služby a motocykl VP, který slouží zejména k plnění úkolů oddělení doprovodů.

„Toto může být začátek krásného přátelství.“ Tato slova z dnes již klasického filmu Casablanka zapsal do Kroniky Vojenské policie brigádní generál Mergancz.

„Upřímně se těším na další setkání a na konkrétní návrhy spolupráce,“ zhodnotil krátkou návštěvu maďarských kolegů náčelník české Vojenské policie brigádní generál Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…