Ministerstvo obrany: Resort si připomněl listopad 1939 a 1989

17.11.2021 20:15 | Tisková zpráva

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva dnes za resort obrany uctili náměstek pro řízení sekce správy a řízení organizací Lukáš Klučka a ředitel sekce logistiky generálmajor Štefan Muránský. Oba 17. listopady, ten v roce 1939 i 1989, podle náměstka Klučky spojuje odvaha lidí postavit se totalitě. Uvedl to v projevu v ruzyňských kasárnách.

Ministerstvo obrany: Resort si připomněl listopad 1939 a 1989
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Politici, představitelé vysokých škol a církví se ve středu 17. listopadu sešli nejprve u Hlávkovy koleje. Ta nese jméno po svém zakladateli, mecenáši Josefu Hlávkovi, který tuto stavbu nechal zbudovat zejména pro nemajetné studenty s výbornými studijními výsledky. Symbolem koleje je student Jan Opletal, který zde pobýval do 11. listopadu 1939. Tehdy podlehl smrtelnému zranění při protinacistické demonstraci během německé okupace. Položením kytice vzpomenul náměstek Lukáš Klučka nejen jeho, ale také následnou nacistickou perzekuci studentů a české inteligence.

Do ruzyňských kasáren, kde se nachází památník RUZYNĚ 1939 – 1941 NEZAPOMENEME, sváželi nacisté pražské studenty, které pochytali a pozatýkali při razii v noci z 16. na 17. listopad 1939. Devět studentů bylo zastřeleno, ostatní byli eskortováni do koncentračních táborů. Celkem jich bylo na 1200.

„Tragický příběh zdejších kasáren však bohužel pokračoval. Teror vůči českému národu se dále stupňoval. Po úderu na mladou inteligenci byl na řadě důstojnický sbor předválečné armády. Tito muži byli popravováni také zde, na Ruzyni,“ prohlásil Klučka.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

Během 1. stanného práva zde bylo popraveno 247 osob, včetně 17 generálů a vysokých důstojníků z odbojové organizace Obrana národa. Tato vojenská organizace vznikla již krátce po okupaci v březnu 1939, velitelský sbor tvořili bývalí důstojníci, mužstvo se rekrutovalo zejména z tělovýchovných jednot Orel a Sokol.

„Sedmnáctý listopad je symbolem odporu, na jehož počátku jak v roce 1939, tak v roce 1989 stály mladé generace. Bohužel se na propojení obou událostí pomalu zapomíná. Vždyť před dvaatřiceti lety vyšli studenti nejprve uctít památku svých předchůdců umučených či usmrcených nacisty. Právě jejich odkaz jim dodal odvahu dokráčet až k demokracii,“ vyzdvihl Lukáš Klučka jeden z důvodů, proč bychom na jména obětí neměli nikdy zapomenout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…