Ministerstvo obrany: Tradiční adventní setkání kardinála Dominika Duky

25.12.2021 17:35 | Tisková zpráva

V Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí se uskutečnilo tradiční adventní setkání Dominika kardinála Duky se zástupci ministerstva obrany a Armády ČR v čele s ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou.

Ministerstvo obrany: Tradiční adventní setkání kardinála Dominika Duky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Úvodního slova se ujal Dominik kardinál Duka: “Přestože prožíváme náročné období, Vánoce jsou symbole pokoje, který bych chtěl poslat všem vojákům a vojákyním, kteří slouží ve prospěch naší vlasti. Tady v nemocnicích nebo v na zahraničních operacích.”

Na jeho slova navázala ministryně obrany Jana Černochová. Připomněla, že mezi armádou a duchovní službou, s výjimkou čtyřiceti let komunistické totality, vždy panoval úzký vztah a vyzdvihla práci vojenských kaplanů, kteří zejména v době Vánoc pomáhají vojákům v zahraničních operacích překonat odloučení od rodin a blízkých.

„I díky kaplanům jsou příslušníci armády nejen bojovníky, ale především lidmi. Přesvědčujeme se o tom každý den v nemocnicích, domovech pro seniory či v očkovacích centrech, kde už druhým rokem pomáhají v boji s pandemií,“ připomněla ministryně. Na závěr popřála všem přítomným klidné prožití vánočních svátků.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata poděkoval kardinálu Dukovi za podporu armády po celou dobu jeho působení jako hradeckého biskupa i arcibiskupa pražského. A stejně jako ministryně obrany ocenil práci vojenských kaplanů: „Velice pomohli při práci v nemocnicích, při péči o děti zdravotníků a s vojáky byli nasazení i při likvidaci následků tornáda na Moravě. Odvedli dobrou práci,“ zdůraznil generál.

Na závěr adventního setkání předal vedoucí sekretariátu arcibiskupa Vojtěch Mátl generálu Opatovi symbolickou píšťalu, kterou věnoval mecenáš na počest všech vojáků Armády České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…