Ministerstvo obrany: V Bruselu neformálně jednali ministři obrany Unie, hlavním bodem byla Ukrajina

02.02.2024 13:21 | Tisková zpráva

V Bruselu ve středu skončilo dvoudenní neformální zasedání ministrů obrany EU v rámci aktuálního belgického předsednictví v Radě EU. Ministryni obrany, která se jednání nemohla účastnit kvůli důležitému zasedání vlády a Bezpečnostní rady státu, zastoupil vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš.

Ministerstvo obrany: V Bruselu neformálně jednali ministři obrany Unie, hlavním bodem byla Ukrajina
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Nejdůležitějším bodem programu byla další pomoc evropské sedmadvacítky Ukrajině. Informace z bojiště a aktuální potřeby ukrajinské armády představil účastníkům ministr obrany Rustem Umerov prostřednictvím krátkého videa. Postoj České republiky je v otázce podpory Kyjeva neměnný: „Ukrajina platí svou krví za evropskou bezpečnost a Česká republika si je toho velmi dobře vědoma. Proto i nadále hledáme způsoby, jak pomoci,“ sdělil vrchní ředitel Jireš.

Ministři diskutovali krátkodobou a dlouhodobou podporu Ukrajiny zejména s ohledem na urgentní potřebu dodávek velkorážové munice. V návaznosti na unijní iniciativu dodávek dělostřelecké munice pro Ukrajinu se ministři shodli na nutnosti aktivně podpořit i další způsoby zajištění dodávek v rozsahu a tempu, které Ukrajina potřebuje.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

Česká republika by prostřednictvím domácích firem obranného průmyslu měla dodat Kyjevu v následujících měsících stovky tisíc kusů nábojů. „Z naší strany byly dostupné zásoby na Ukrajinu dodány, nyní děláme vše pro to, abychom zprostředkovali další dodávky a udrželi naši výrobu v chodu. Jen české firmy plánují letos dodat na Ukrajinu několik stovek tisíc kusů munice z vlastní produkce,“ uvedl ředitel Jireš.

Kromě výrazné materiální vojenské pomoci v minulých měsících se ČR aktivně podílí také na výcviku ukrajinských vojáků prostřednictvím mise EUMAM, což bylo další téma, které rezonovalo na ministerském zasedání. Vloni jich příslušníci české armády vycvičili na čtyři tisíce, zhruba stejný počet by měl být vycvičen i letos. Jedná se o významný podíl v celkovém součtu mise, asi 10 procent všech vycvičených vojáků.

Dalším z témat diskuze ministrů byla obranná připravenost členských států, kde největší pozornost byla věnována potřebě posílení evropského obranného průmyslu. EU v současné době připravuje strategii podpory obranného průmyslu, včetně investičního programu. Základem úspěchu však zůstává dostatečná výše financí na obranu a spolupráce s partnery, včetně NATO. Ministři rovněž zdůraznili nezbytnost zajištění přístupu obranného průmyslu k veřejnému a soukromému financování. Česká republika znovu apelovala na nutnost komunikace s bankovním sektorem v tomto ohledu.

Na závěrečném pracovním obědě ministři mluvili o napjaté situaci v Sahelu a reakci EU na útoky v Rudém moři. Podle ředitele Jireše Česká republika vítá snahu EU zakročit a spolupracovat s dalšími aktéry v oblasti. V oblasti plánuje EU zřídit novou operaci. „Vznikající operaci EU poskytujeme plnou podporu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…