Ministerstvo obrany: Ve Vyškově složilo slavnostní přísahu více než 150 vojínů a vojínek

03.09.2018 7:34

Ve čtvrtek 30. srpna opět ožilo vyškovské náměstí desítkami vojáků a vojákyň. Vojenskou přísahu před zraky veřejnosti a za přeletu dvou bojových vrtulníků Mi-24 absolvovali další příslušníci kurzů základní přípravy Velitelství výcviku – Vojenské akademie (VeV-VA).

Ministerstvo obrany: Ve Vyškově složilo slavnostní přísahu více než 150 vojínů a vojínek
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Slib věrnosti České republice, slib zavazující k plnění vojenských povinností skládali nejen vojenští profesionálové – specialisté a absolventi Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO Moravská Třebová, ale také noví příslušníci aktivní zálohy a účastníci dobrovolného vojenského cvičení.

Závazek k obraně státu

„Vojenská přísaha k vojsku a k životu vojáka neoddělitelně patří. Je jedním z milníků a současně i základním kamenem každé vojenské kariéry. Současně je přísaha významným právním aktem, který má oporu v Ústavě České republiky, zákonech a služebních řádech a je také závazkem morálním. Není to pouze slavnostní symbolický a obřadní akt, je to také závazek povinnosti při obraně státu,“ objasnil její význam velitel Velitelství výcviku-Vojenské akademie Vyškov brigádní generál Radek Hasala, který poté také přednesl slova vojenské přísahy.

„Tak přísaháme!“ zaznělo vyškovským náměstím z úst více než 150 vojínů a vojínek, které přijeli podpořit jejich nejbližší, ale i řada významných hostů v čele s místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky Ivo Bárkem a ředitelem Sekce plánování schopností MO generálmajorem Jaromírem Alanem.

„Vojenská přísaha znamená absolutní ztotožnění vojáka se zájmy a osudy své vlasti a na rozdíl od jiných povolání se právě přísahou tato profese stává výjimečnou. Není to práce, je to poslání, stejně i pro ty z vás, kteří jste dobrovolně převzali brannou povinnost vedle své civilní profese. Je to mimořádný okamžik, ke kterému jste se dnes zavázali, neboť při jeho naplnění mohou nastat i okamžiky, kdy budete muset přinášet i oběti, a to možná i tu nejvyšší,“ řekl generálmajor Jaromír Alan.

Význam aktivní zálohy roste

Ve svém projevu také zdůraznil význam aktivní zálohy, který dle jeho slov v současnosti neustále roste vzhledem k nestabilní a stále se zhoršující bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě. „Stále více občanů si uvědomuje, že ochrana a obrana je věcí celé společnosti, nejen bezpečnostních složek. Nesmírně si proto vážím ochoty aktivních záložníků věnovat svůj volný čas na aktivní pomoc naší republice a jejím obyvatelům v případě nouze,“ dodal generál Alan.

Součástí programu pak bylo předání absolventských dekretů novým příslušníkům aktivní zálohy a účastníkům dobrovolného vojenského cvičení, pro které šestitýdenní kurz základní přípravy vyvrcholil slavnostní vojenskou přísahou. Profesionálové budou v tomto kurzu ještě dále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…