Ministerstvo obrany: Výše rozpočtu v minulých letech neodpovídala reálným potřebám

12.06.2019 8:17

Reakce na zjištění NKÚ ve věci nákupů vojenské výstroje

Ministerstvo obrany: Výše rozpočtu v minulých letech neodpovídala reálným potřebám
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Za podstatné považujeme hodnocení NKÚ, že Ministerstvo obrany nakládalo při nákupech výstrojního materiálů s finančními prostředky s péčí řádného hospodáře a v souladu s právními předpisy.

Reakce na hlavní zjištění:

V letech 2015 a 16 nebyl ve skladech dostatek výstroje pro vojáky a situace se může opakovat

Výše rozpočtu MO v minulých letech neodpovídala reálným potřebám a nebylo možné pokrýt všechny potřeby v požadované výši. Tato skutečnost se odrazila i ve finančních prostředcích přidělených na zabezpečení výstroje.

Špatná situace ve výstrojních skladech byla také důsledkem minimálních nákupů v letech předcházejících, kdy například v období 2012-13 byly v oblasti pořízení výstroje uzavřeny smlouvy v hodnotě pouhých 389 milionů Kč. Například v letech 2014-16 už byla situace výrazně lepší a pořídila se výstroj za 1,2 miliardy Kč.

V loňském roce byla přijata opatření a navýšeny limity na pořízení výstroje, aby se dřívější situace neopakovala. V roce 2019 je na tuto komoditu vyčleněno 774 milionů Kč, v roce 2020 více než miliarda a například v roce 2022 prostředky ve výši 1,6 miliardy Kč.

Způsob vydávání výstroje cestou čtyř výstrojních skladů je zastaralý

Ministerstvo obrany ve svém stanovisku NKÚ informovalo, že se v budoucnu chystají změny i v této oblasti. Od prvního ledna 2020 bude formou zkušebního provozu v lokalitě Praha spuštěn objednávkový systém výdeje výstroje, který je dílčím krokem k zavedení plnohodnotného e-shopu.

Současný systém 4 výstrojních skladů, který odpovídá teritoriálnímu rozložení jednotek Armády ČR, bude v následujících letech rozšířen o další 2 posádková města (Olomouc, Žatec).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…